Palads-Teateret


Paladspassagen i Vejle, sommeren 1976. Til venstre Palads Teatret, der reklamerer for Det ny Palads I og II

Intro

Biografen Palads-Teateret, eller bare Palads, lå mellem Arbejdernes Forsamlingsbygning og Nørregade fra 1924 til 1987. Porten i Nørregade 29, Vejle gav adgang til Palads-Teatret. Passagen fik navnet Paladspassagen efter biografen.

Palads-Teatret åbnede i december 1924. Biografen lå mellem Arbejdernes Forsamlingsbygning og Nørregade fra 1924 til 1987. Porten i Nørregade 29, Vejle gav adgang til Palads-Teatret. Passagen fik navnet Paladspassagen efter biografen. ”Vil du med i bio?” - ”Nej, der er ikke plads” - ”Godt, så vi tag’ i Palads”, lød det blandt andet om Palads-Teatret. Biografsalen var også en af byens store sale, her i 1935. Palads-Teatret havde i 1935 én biografsal. I 1974 blev Palads’ ene sal ombygget til to sale, Palads 1 og Palads 2. I 1924 var premierefilmen var ”Gösta Berlings Saga” med Greta Garbo. Siden har mange film haft dansk premiere i Palads. Fra 1960 viste biografen film i moderne Cinemascope, og i 1974 udvidede Palads til to sale. Biografens første direktør var den senere borgmester N. P. Jensen. Efter hans død overtog Valborg Jensen efter sin mand og drev biografen i 40 år. Senere overtog Lidos ejer Daugaard Nielsen Palads og drev biograf i Paladspassagen indtil 1987. Her førte en voldsom huslejestigning til lukning af Palads.

''Palads blev skabt på baggrund af en konflikt'' Siden 1920 havde fagbevægelsen vist film i Arbejdernes Forsamlingsbygning. De viste kun film for fagforeningsmedlemmer og deres familier, der var en betragtelig del af Vejles indbyggere dengang. Filmene blev vist uden bevilling. Fagbevægelsen kunne slippe afsted med den manøvre, fordi filmene var oplysende og kun blev vist for medlemmer. Byens biografdirektører, der kun måtte vise film med bevilliger klagede over ”unfair konkurrence”, som de kaldte det. Deres fælles klage førte til, at kommunen udstedte en ny bevilling til Arbejdernes Fællesorganisation og Vejle Teater i fællesskab. Palads-Teatret var skabt.