Odense Universitet


Et forgyldt koben, som rektor Aage Trommer fik overrakt ved årsfesten på Odense Universitet i 1973. Det gyldne koben er nu på Møntergården i Odense.

Intro

I 1966 åbnede Odense Universitet med 180 studerende. De 60 havde valgt lægestudiet og resten et humanistisk studium. I dag er Universitet slået sammen med Odense Teknikum (etableret i 1905) under navnet Syddansk Universitet, der har 26.000 studerende.

Under studenteroprøret på Odense Universitet i 1973 blokerede studenterne Rektor Åge Trommers kontor, men rektoren var ikke rådvild og skaffede sig adgang via et vindue han brød op.
Som en morsomhed forærede studenterrådets formand Per Madsen ved den efterfølgende årsfest rektor Åge Trommer et forgyldt koben (se billede).

I bogens verden
Danmarks første bog blev trykt i Odense i 1482. Fra da af blev det muligt at sprede viden i et hidtil uset omfang og tempo. Den trykte bog spiller stadig en vigtig rolle i skolesystemet, men brugen af den har udviklet sig fra latinskolernes udenadslære til nutidens ansvar for egen læring. Fynboen Christen Kold, der var frontkæmper i friskolebevægelsen, var med til at starte denne udvikling.

Højere læreanstalter Indtil 1900-tallet måtte unge tage uden for Fyn, hvis de ville læse videre. Men fra 1905 kunne man læse til maskiningeniør på Odense Teknikum, og i 1966 åbnede Odense Universitet. Universitetet havde 180 studerende! De 60 havde valgt lægestudiet og resten et humanistisk studium. I dag (2011) er de to institutioner slået sammen under navnet Syddansk Universitet, der har 20.000 studerende.

Denne tekst er en del af udstillingen 'Fyn - midt i verden', som kan på Møntergården i Odense.