Odense Boldklub


OB-trøje fra starten af 1960’erne. Trøjen findes nu på Møntergården i Odense.

Intro

OB kom til verden under navnet Odense Kricketklub i 1887, fire år efter at den første fodboldkamp blev spillet i Danmark. To år senere skiftede klubben navn til Odense Bold Klub. Som den første provinsklub fik OB sin egen bane i 1894 - i Munkemose.

De stribede og de røde Fodbold blev en utroligt populær sportsgren, og man etablerede en række klubber i Odense: OB, B 1909, B1913 og boldklubben Stjernen for de “røde”. Odense var Danmarks fodboldby nr. 1 med hele tre hold i 1. division, og fodbold blev underholdning for et stadigt voksende publikum. I 1941 blev Odense Stadion med 10.000 tilskuerpladser indviet. Stadion er udvidet og moderniseret flere gange siden og er i dag det eneste i provinsen, der lever op til UEFA’s standarder.

Efter krigen oplevede Odense en markant fremgang for fodboldklubberne. De tre store klubber, OB, B 1909 og B1913 havde i løbet af 1950’erne og -60’erne stor succes. I 1961 lå alle tre Odense-klubber i første division, og tusindvis af odensianere samledes, når der var lokalopgør.

Her kan du læse mere om OB's historie:
- OBs hjemmeside
- OB på wikipedia

Fritidslivet blomstrer Livet i Odense ændrede sig markant i det 20. århundrede. Den voksende industri skabte velfærd og arbejdspladser, og de sociale strukturer i samfundet forandrede sig. Fagforeningerne sørgede for bedre arbejdsforhold og mere fritid for funktionærer og arbejdere, og det skabte rum for, at helt almindelige mennesker kunne dyrke sport og kulturelle aktiviteter.

Denne lokalitet er en del af udstillingen 'Fyn - midt i verden', som kan ses på Møntergården i Odense.


I starten var fodbold en vintersport, men afholdte ikke medlemstallet fra at stig og efter et par sæsoner rundende klubben 200 medlemmer. Et niveau som OB holdte i de første årtier.

I årene efter den organiserede fodbolds indførelse opstod der flere interimistiske klubber og hold. Men de fleste måtte opgive eksistensen pga. af mangel på bolde og baner. Først 22 år efter at OB blev etableret, opstod B 1909. Uden at have en politisk dagsorden var 9’erne i modsætning til OB, der var borgerskabets klub. De to klubber spillede deres første indbyrdes kamp i 1911, en kamp som OB vandt med 4-3. Fire år senere kom B 1913 til, der var en klub for de små handlende og håndværkerne. De næste mange år konkurrerede de tre klubber om herredømmet i Odense.