Nymindegab Kro


Nymindegab Kro


Nymindegab kros brand


Nymindegab Kro. Rejsegilde på kroen efter branden


Nymidegab Kro


Nymindegab Kro


Nymindegab Kro


Nymindegab Kro set fra syd


Nymindegab Kro set fra syd


Nymindegab Kro


Nyminde Kro med "Valhalle i baggrunden

Intro

Nymindegab Kro er en af egnens gamle kroer der har haft beværtning langt tilbage i tiden. I dag drives stedet som et moderne hotel med kursusfaciliteter.


Nymindegab Kro er meget smukt beliggende ved sydenden af Ringkøbing Fjord. Der har været krodrift langt tilbage i tiden. Før dæmningen over fjorden blev bygget, ca. 1915 var her også færgeri til Holmslands Klit.

Zoologen, H. N Krøyer, der lavede en undersøgelse af Nymindegab-fiskeriet 1843, satte spøgsmålstegn ved kroens berettigelse på dette øde sted. Han mente den rigelige indtagelse af brændevin gjorde ubodelig skade i mange fiskerhjem, idet fiskerne brugte en stor del af indtægten på kroen, og derfor kun hjembragte lidt til husholdningen og hjemmets opretholdelse.

Kroen var i sidste halvdel af 1800-tallet og første del af 1900-tallet opholdssted for mange af "Nymindegab-malerne" hvis' værker der kan ses på Nymindegab Museum

I 1862 købte Jes Kristensen kroen. Omkring 1900 afstod han kroen til sønnen Jens Lassen Kristensen der blev en af Nymindegabs matadorer. Kroen brændte 1936, hvorefter næste generation Mette og Andreas Kristensen tog over. 1942 brændte kroen igen og blev genopført. I 1944 døde Andreas Kristensen og Mette stod alene med 3 små drenge i alderen 2 mdr- 5 år. Hun formåede alligevel på dygtig vis at drive kroen videre. Senere gik hendes sønner ind i kroens drift, og der blev dannet et A/S.

Indtil sidst i 1930erne var dansepavillionen "Valhalle", der lå på modsatte af vejen, tilknyttet kroen, men den blev nedbrudt i forbindelse med en vejforlægning. Nuværende ejere Lone og Finn Stefffensen.

Kilder:
Sigurd Enggård Poulsen: Nyminde en vårens dal
Allan Hjort Rasmussen: En udmærket bekvem fiskeplads