Nykøbing F. Realskole


Realskolen i Skolegade set fra bagsiden.


Realskolen i Slotsgade/Engboulevarden.


Realskolen fra Skolegade

Intro

Skolegade 29 Nykøbing Falster Realskole/Den private Skolen har sit ophav i to pigeskoler fra slutningen af 1800-tallet. Gennem tiden flyttede skolerne, de skiftede ejere og tibød undervisning til både piger og drenge. I 1902 blev den til Realskole

Realskolen i Skolegade
Det kan være svært at holde rede i de forskellige private skoler. De fik navn efter indehaverne og blev holdt i mindre lokaler rundt i byen. Om nogen er overtaget af tidligere skoler, eller om de bare er startet fra bunden, kan være svært at holde styr på, hvis man ikke besidder arkivalier fra dem.
Opkøb og sammenlægninger
Der er dog en af pigeskolerne, som man kan følge gennem alle omvæltningerne. Denne skole som overlevede til et godt stykke ind i det 20 århundrede. Det var Frkn. Olsen & Ostenfelds pigeskole. Frøkenerne overtog skolen i 1898 efter Frk. L. Grønbeck. Skolen lå da i Tværgade. Den havde tidligere været bestyret af Marie Brendstrup fra 1871 så af frk. Varberg i 1878 og Frk. Botilde Sidenius i 1881, hvorefter Frk. Grønbeck overtog den i 1891. Få år efter af Frkn. Olsen og Ostenfelds overtog skolen, ville de have deres egen skolebygning. De købte en grund på forlængelsen af Skolegade ud mod Engboulevarden. De fik bygherre Laurits Larsen til at bygge den skolebygning, som stadig er hovedbygning for skolen i dag. Den stod færdig i 1901. Frøkenerne solgte skolen i 1925, da de ikke så sig i stand til at drive skolen mere.
En anden pigeskole blev i år 1897 overtaget af C.G. Andersen. Han omdannede den til fælles drenge og pigeskole. Året efter lejede han sig ind i Slotsgade 69 (som nu er Engboulevarden 10). Han købte bygningen et par år senere, men solgte så skolen i 1902 til cand. theol. Georg L. Götsche. Skolen kom til at hedde Nykøbing Falster Realskole. I 1915 solgte han den til E. Busk og Albert König Nissen, og sidst nævnte kørte den videre alene fra 1919. I 1925 købte han Frkn. Olsen og Ostenfelds pigeskole i Skolegade og slog skolerne sammen. Den fik navnet Nykøbing Falster Private Realskole og kom til at bo i Skolegade, da bygningen der var mere moderne og med flere muligheder for udvidelser. König Nissen var skoleleder i 39 år, men solgte den til cand. mag. Niels Kofoed i 1953. I 1963 fik Niels Kofoed solgt skolen til Undervisningsministeriet, som omdannede den til en selvejende institution.
Skolen har udvidet siden med opkøb af de omkringliggende bygninger. I dag går der ca. 360 elever, og den hedder igen kun Nykøbing Falster realskole.