Nørrejyllands Tøjhus

Nørrejyllands Tøjhus. Nørrejyllands Tøjhus blev opført i 1800-1801
Intro
På Udbyhøjvej i Randers ligger det fredede Nørrejyllands Tøjhus. Et tøjhus er et våbenlager. Nørrejyllands Tøjhus er opført 1800-1801 som en del af en reorganisering af det danske forsvar efter slaget på Reden 2. april 1801. Bygningerne er tegnet af arkitekt Anders Kruse...
På Udbyhøjvej i Randers ligger det fredede Nørrejyllands Tøjhus. Et tøjhus er et våbenlager. Nørrejyllands Tøjhus er opført 1800-1801 som en del af en reorganisering af det danske forsvar efter slaget på Reden 2. april 1801. Bygningerne er tegnet af arkitekt Anders Kruse. De skulle være våbenlager for artilleriet i Nørrejylland. Et krudttårn nordøst for hovedbygningen hører med til bygningskomplekset. I 1800-tallet blev alt tungt materiel sejlet på en kanal, der gik fra Randers fjord til kanonrampen, der stadig ses i Tøjhushaven ved siden af. Der er offentlig adgang til haven.
''Offentlig to eftermiddage om ugen ''
Omkring Nørrejyllands Tøjhus blev haven anlagt som landets første offentlige lystanlæg. Anlægget blev betalt af lokale borgere i 1802-05. Stilen blev romantisk med en lindeallé, lindelysthus, mindesten og gamle granitsøjler, afgrænsede bede og sirlige stier. Her kunne borgerskabet promenere på søndagsturen. At anlægget var offentligt betød, at alle kunne benytte haven to eftermiddage om ugen. Men ellers var haven indhegnet og mod vest var en aflåst dør. For at benytte haven skulle man være medlem af den tilhørende private haveforening og desuden have købt sin egen private nøgle. Desuden var der krav om, at man var sømmeligt og renligt klædt.