Nørre Lyndelse


Carl Nielsen foran sit barndomshjem i Nr. Lyndelse. Komponisten besøgte huset, da han var i færd med at nedskrive sine barndomserindringer.


Anne Marie Carl-Nielsen og Carl Nielsen i København. . Det nygifte par nåede lige at besøge Carl Nielsens forældre i barndomshjemmet, inden det blev solgt.


Carl Nielsens Barndomshjem i dag. Forårsstemning ved barndomshjemmet.

Intro

”Et palads med sol og lys og glæde.” Således beskriver komponisten Carl Nielsen sit barndomshjem i erindringsbogen Min fynske barndom. Huset, der er Carl Nielsens tredje barndomshjem, er bygget i 1850’erne og ligger midt på Fyn i skellet mellem Nørre Lyndelse og Nørre Søby...

”Et palads med sol og lys og glæde.” Således beskriver komponisten Carl Nielsen sit barndomshjem i erindringsbogen Min fynske barndom. Huset, der er Carl Nielsens tredje barndomshjem, er bygget i 1850’erne og ligger midt på Fyn i skellet mellem Nørre Lyndelse og Nørre Søby. Carl Nielsen boede her fra marts 1878 frem til november 1879, hvor han kom i lære som militærmusiker i Odense. Det var også her, han i juli 1891 præsenterede sin hustru, billedhuggeren Anne Marie Carl-Nielsen, for sine forældre, før de i september samme år solgte huset og alle deres ejendele og emigrerede til USA. ''En omstændelig flytning'' I 1953 var huset truet af nedrivning, fordi det lå i vejen for en planlagt udretning af landevejen mellem Odense og Faaborg. Den daværende chefredaktør på Fyens Stiftstidendes, Knud Secher, gik i spidsen i kampen om at bevare huset og få det indrettet som museum. Det lykkedes delvist. Huset blev pillet fra hinanden i 1955 og genopbygget sten for sten i tilpas afstand til den nye vej. Huset blev flyttet 20-22 meter vest for dets oprindelige plads, og rummene kom efter genopbygningen til at passe bedre med indretningen, som den var på Carl Nielsens forældres tid. Siden 1956 har huset fungeret som museum.