Næstved Kommunes administrationsbygning i Rådmandshaven


Næstved Kommunes administrationsbygning i Rådmandshaven med Britta Johansons "Bølgen" i forgrunden.


Enklaven af Willy Ørskov.


Labyrinten af Willy Ørskov.


Fontænen af Willy Ørskov.


Næstved Kommunes administrationsbygning i Rådmandshaven.

Intro

Næstved Kommunes administrationsbygning beliggende Rådmandshaven 20, blev bygget fra 1981-1983 og er tegnet af arkitekterne Knud Holscher og Svend Axelsson.

Enklaven, Labyrinten og Fontænen er 1. etape af Willy Ørskovs (1920-1990) ufuldendte skulpturpark i Rådmandshaven bag administrationsbygningen.

- Enklaven er en stor ellipseformet, hvid betonkonstruktion med åbning i begge ender, der rummer 10 kubiske betonelementer, omgivet af vilde planter.

- Labyrinten er dannet af levende bøgebuske, og den har en diameter på 10 meter.

- Fontænen er et stort springvand med en platform på 10 x 10 meter.

I 1984-85 var projektet det hidtil dyreste, Statens Kunstfond havde støttet. Willy Ørskov døde, inden han nåede at fuldføre projektet i sin helhed. Der var egentlig planlagt tre etaper, men det blev ved den første.

Willy Ørskov var fra 1978 til 1984 professor ved Kunstakademiet. Han har blandt andet arbejdet med keramik, plastik og beton, og mange af hans værker er skabt ud fra et abstrakt skulpturelt formsprog.


Knud Holscher og Svend Axelsson var på daværende tidspunkt begge medejere af arkitektfirmaet Krohn og Hartvig Rasmussen, som i 1988 skiftede navn til KHR arkitekter AS.

De har lavet flere projekter sammen i både ind- og udland, blandt andet Odense Universitet, nu Syddansk Universitet, og Nationalmuseet i Bahrain.


I forbindelse med kommunesammenlægningen i 2007 var administrationsbygningen ikke længere stor nok, og i løbet af 2008 og 2009 sørgede arkitektfirmaet Arkitema for at opføre en ny fløj. Her fik blandt andet borgerservice til huse i nye flotte lokaler.


Bølgen ved legepladsen i Rådmandshaven er lavet af billedkunstneren Britta Johanson, der med hjælp fra børn på Næstveds skoler har beklædt de 16 små betonpæle med mosaikker. Pælene er placeret, så de danner en bølge, deraf navnet.

Britta Johanson er uddannet på Skolen for Brugskunst i 1988. Siden har hun lavet utallige projekter og har specialiseret sig i at lave kunst i samarbejde med børn i alle aldre. Hun underviser også voksne i, hvordan de laver kunst med børn. Desuden har hun udgivet flere bøger om børnekunst.