Museumsgården, Læsø
Museumsgården, Læsø på afstand. Museumsgården stammer fra 1600-tallet
Intro
Museumsgården ligger lidt isoleret midt på Læsø. På afstand ligner bygningen et sjusket udført byggeri med simpelt bindingsværk og et græstag, som hænger ujævnt ned over vinduerne. Men faktisk er bygningen udtryk for en moderne økologisk tankegang...
Museumsgården ligger lidt isoleret midt på Læsø. På afstand ligner bygningen et sjusket udført byggeri med simpelt bindingsværk og et græstag, som hænger ujævnt ned over vinduerne. Men faktisk er bygningen udtryk for en moderne økologisk tankegang. Bindingsværket er lavet af drivtømmer, som drev ind på det skovfattige Læsø. Taget består af tang, som er hentet i strandkanten. Den byggeskik var almindelig på Læsø. For bare 50 år siden var der mange tanggårde på øen. Museumsgården stammer fra 1600-tallet, og rummer i dag øens museum.
''Tang som gødning på markerne''
Tang blev ikke bare brugt til at tække tage med på Læsø. I det gamle bondesamfund lavede man volde omkring de opdyrkede marker af tang. Man brugte også tangen som gødning ved at blande den med hedetørv. Man kaldte blandingen hakkemøg. Gødningsmetoden indebar, at man skar mange stykker af tørv ud for at køre dem hjem på gårdspladsen og lægge dem på møddingen. Derefter blev der lagt staldgødning og tang ovenpå. Når bunken over et år var bygget godt op og havde komposteret og sat sig, blev den hakket ud. Derefter blev den kørt ud på marken som gødning om foråret. Den særlige gødningsblanding var med til at forøge næringsindholdet i jorden på de små marker, som Læsøboerne kaldte haver.