Mulig sabotage mod tysk personbil ved Frederikshavn Motor Comp. A/S, 04.12.1942


Lastbil tilsvarende den, som netop havde fået tømt sin gasgenerator, da ilden blev opdaget. Benzintromlen på ladet af lastbilen viser hvor gasgeneratoren har stået, og baljen er flyttet over som i udtømningssituationen.


Personbilen med zinkbaljen under. Baljen blev brugt til at udtømme indholdet af gasgeneratorer, og blev fundet som på billedet med glødende træstykker i.


Frihedsmuseets sabotagekartotek (FHM 24670)

Intro

Værkstedet reparerede bl.a. køretøjer for Værnemagten. En civilvægter fik om aftenen øje på noget der brændte inde på værkstedspladsen. Han gik straks ind, og fandt her en zinkbalje med ild i, der stod således, at ca. 1/3 af baljen var under bagenden på en tysk personbil...

Værkstedet reparerede bl.a. køretøjer for Værnemagten. En civilvægter fik om aftenen øje på noget der brændte inde på værkstedspladsen. Han gik straks ind, og fandt her en zinkbalje med ild i, der stod således, at ca. 1/3 af baljen var under bagenden på en tysk personbil. Baljen blev anvendt til at opsamle tilbageværende, stadigt brændende, brændsel fra bilernes gasgeneratorer, som herefter slukkedes med vand eller sne. Politiet undersøgte sagen sammen med to tyske feltgendarmer, og fandt at sandsynligheden var for et hændeligt uheld; en mekaniker kunne sagtens være kommet til at sparke til baljen under det videre arbejde, og underlagets isbelægning kunne have bevirket, at baljen lettere var gledet ind under bilen.

0

0

Søndergade 49

Frederikshavn

51 Frederikshavn

AS-51-187