Mindeplade ved Randers Roklub


En ny båd døbes ved Randers Roklub. Siden 1945 har roklubben altid haft tre både, som har været opkaldt efter de tre medlemmer, som mistede livet i modstandskampen under Anden Verdenskrig.

Intro

Den 22. oktober 1945, samtidig med at standeren over Randers roklub blev strøget, blev en mindeplade afsløret over tre klubkammerater, som mistede livet i modstandskampen.

Mindepladen var betalt med donationer fra medlemmerne. Efter befrielsen besluttede alle roklubbens medlemmer at give en krone til oprettelsen af en mindetavle til minde om de tre faldne klubmedlemmer, Oluf Kroer, Sven Johannesen og Kai Hoff. Både Oluf, Sven og Kai var blandt de seks mand, der den 17. november 1943 stod bag sprængningerne af Langåbroerne. En sprængning der efter sigende gjorde, at Adolf Hitler spurgte sin rigsbefuldmægtige i Danmark, Werner Best, om hvorfor han dog ikke kunne holde styr på et lille land som Danmark. Ligeledes er tre af bådene i Randers Roklub er opkaldt efter de tre modstandsmænd. Hver gang bådene er blevet kasseret på grund af metaltræthed, er de nye både igen blevet opkaldt efter de tre mænd. Mindepladen blev oprindeligt indfældet i kaminen i roernes omklædningsrum. Den er udført af bronze og bærer indskriften: '''”Roere satte dette minde over klubkammerater, der faldt i Danmarks Frihedskamp. Oluf Kroer. Sven Johannesen. Kai Hoff”'''. Da det tidligere klubhus brændte i 1984, blev mindepladen flyttet over i roklubbens nye klubhus i 1986. Historien om mindepladen har haft et lille efterspil, da den blev stjålet fra roklubben i juli 2017. Tyve havde i ly af natten revet den fra væggen og efterladt den sammen med en bunke skrot, som var blevet afleveret til en skrothandler. Et bestyrelsesmedlem havde kontaktet samtlige produkthandlere i området omkring den stjålne mindetavle, og produkthandler Orla Rasmussen fra Bjerringbro ringede tilbage. Han havde fundet pladen i en kasse. Så historien endte lykkeligt alligevel. Mindepladen blev leveret tilbage, renoveret og sat op igen.