Mindekors på Kristrup Engvej

En lokal mæcen, som ønskede at forblive anonym, donerede pengene til udførelsen af et egetræskors med mindeplade, som skulle afløse det simple kors af brædder, der var blevet rejst over modstandsmanden Carlo Randrup Thomsen ved Kristrup Engvej.
Intro
Den 15. marts 1945 opholdt 9 modstandsfolk sig i et lagerskur i Kristrup Enge, som de brugte til opbevaring af illegale våben, da tyskerne pludselige overrumplede dem. Carlo Randrup Thomsen blev skudt under arrestationen og døde på tragisk vis et par dage efter.
På stedet for skudtræfningen i Kristrup Enge blev der ved befrielsen opsat et simpelt trækors lavet af brædder, og der blev anbragt blomster på stedet.
Men i 1947 gav en anonym mæcen penge til, at kommunen kunne anbringe et egetræskors med en mindeplade på stedet. Omkring korset blev der tillige lavet en lille beplantning. Ved en godt besøgt højtidelighed blev mindekorset afsløret den 30. august 1947.
På mindepladen står: '''”Carlo Randrup Thomsen. F. 14. august 1905. Faldt her 20. marts 1945. For at vore børn kan vokse op og være danske”'''.
Da tyskerne kom for at arrestere gruppen, trak Carlo Randerup Thomsen en pistol. Han skød mod tyskerne, men blev selv alvorligt såret. Han lå flere timer på stedet, før han blev transporteret på en tysk lastbil ind til Randers, og først da han hen under aften førtes til lazarettet i Aarhus, kom han under lægebehandling. Han havde lidt et stort blodtab og døde den 20. marts 1945.
Carlo Randrup Thomsens lig blev efter befrielsen fundet nedgravet i en massegrav på Skejby Mark i maj 1945. Efter befrielsen blev hans lig identificeret, og han blev overflyttet til Mindelunden på Nordre Kirkegård den 18. maj 1945.
Modstandsgruppen på Kristrup Engvej bestod af 9 mand: Poul Tøttrup, Poul Frandsen, politibetjent Johannes Hou, Poul Christensen, Jens Klitgaard, Carl Johan v. Rosen, politibetjent Carlo Emil Tønning, Carlo Randrup og Ove Rydahl. Deres arbejde bestod i at modtage og distribuere illegale våben, som blev smuglet ind i landet eller kastet ned fra de allieredes flyvere. På Kristrup Engvej havde de fundet et egnet sted til at opbevare våbenene, inden de blev sendt videre.
Da tyskerne pludselige bankede på døren den 15. marts 1945 optog Carlo Randrup kampen med dem. Politibetjent Carlo Emil Tønning undslap tyskerne ved at gemme sig under nogle skind i lageret, de brugte som våbendepot.
Ud over Carlo Randrup Thomsen som blev skudt, og Carlo Emil Tønning som undslap , blev de 7 andre: Poul Frandsen, Poul Tøttrup, politibetjent Johannes Hou, Poul Christensen, Jens Klitgaard, Carl Johan v. Rosen og Ove Rydahl Jørgensen taget af tyskerne. De stod med hænderne i vejret, holdt op af tyskerne, i flere timer på Engvejen. Ud på eftermiddagen blev de kørt til Randers Politistation, hvor de afhørt af Gestapo. Samme nat blev de på lastbil kørt til Aarhus arrest.
I arresten blev gruppen spredt i forskellige 2-mandsceller. Efter nogle dages forhør blev de igen samlet i én stor celle, og derpå i fangetransportcelle i militærtransporttog ført til Frøslev lejren - lænket i håndjern 2 og 2. De blev idømt dødsstraf. Omkring 3. maj 1945 blev de proppet i togvogne sammen med flere andre for at blive kørt til Ryvangen til henrettelsen, men de kom tilbage, sandsynligvis fordi togskinnerne var sprængt, så toget kunne ikke komme frem, så de undslap døden.