Min indre svinehund

Intro

Jens Galschiøt. (1954-) Min indre svinehund Skulpturen er en opsang til os om ikke at lade den indre svinehund undergrave vores etiske værdigrundlag. Den blev opstillet ulovligt i 20 europæiske byer i 1993.

Jens Galschiøt. (1954-)
Min indre svinehund, 1993
Cement mm.

Min indre svinehund blev i november 1993, uden tilladelse, opstillet i 20 forskellige europæiske byer. Denne skulptur var med til at stadfæste Jens Galshiøts position som international kunster og samfundsrevser. Skulpturen er udført i sort beton og Galschiøt selv er meget klar om dens formål:

”Min idé var at vise, at det er vores indre svinehund, der i dag truer Europa, ikke de fattige og flygtningene. Det er noget i os selv, vi har grund til at frygte - og ikke "de andre". Det er den indre svinehund, der langsomt undergraver vores etiske værdigrundlag, og får os til at glemme, at de demokratiske og humanistiske principper, som de europæiske stater bygger på, må gælde for alle - hvis vi fortsat skal bevare vores samfund intakt og undgå en totalitær udvikling.”

Udførelsen af skulpturen i sort beton og det autoritære udtryk frakken og selve størrelsen giver viser også hvilken styrke han tilskriver denne ”indre svinehund”. Skulpturene og hele happeningen omkring opstillingen af skulpturene peger tilbage på 70’ernes performative kunst og dens ønske om at have en direkte indflydelse på samfundet.


Jens Galschiøt. (1954-)

Jens Galschiøt er oprindeligt uddannet som smed på Odense stålskibsværft og er autodidakt som kunstner. Han arbejder med store skulpturer og skulpturinstallationer, der ofte har et socialt sigte og på forskellige måder arbejder han med at synliggøre uretfærdigheder og tabuer i samfundet. Mest kendt er hans ulovlige opstilling af 20 skulpturer af ”den indre svinehund” på centrale pladser i Europa. Han købte i 1994 et fabriksområde i Odense, hvor han siden 1985 har haft eget værksted. På fabriksområdet er der nu galleri, værksted, støberi og skulpturpark.