Midgårdsbrønden, Englekatten og Bænken


Kunstneren Pontus Kjerrmanns fontæne, Midgårdsbrønden ved Torvegade og Orla Lehmannsgade. Fotograf: Allan Simonsen

Intro

Midgårdsbrønden, Englekatten og Bænken, Torvegade, 7100 Vejle. Midgårdsbrønden er skabt af kunstneren Pontus Kjerrman. Kjerrman har desuden skabt Englekatten og Bænken ved siden af.

I november 2001 blev Midgårdsbrønden indviet, hvor Orla Lehmannsgade møder Torvegade. Midgårdsbrønden forstiller et hestemenneske stående på (måske) Jellingstenen før den blev forsynet med de verdenskendte runer, altså før Danmark blev kristnet af Harald Blåtand. Derfor er de tre rigsløver i bassinet endnu kun løveunger. Bassinet omkranses af Midgårdsormen. Midgårdsormen er i kamp med fabeldyret på stenen. På Midgårdsormens sider står årstallene for alle de ulykker, der gennem historien har ramt Vejle; krige, ildebrande og andre uhyggelige begivenheder. Fabeldyret skal illustrere den stædighed, hvormed Vejle gentagne gange har rejst sig igen. Kunstneren Pontus Kjerrman har hentet inspiration til kunstværket gennem danmarkshistorien og han har fra prospekter af Vejle i 16-1700 – tallet, med lidt fantasi, ladet nogle af byens markante bygninger - Skt. Nicolai Kirke, Sønderbro og et af byens 3 første rådhuse - rejse sig op af vandet i bassinet, som fontænen er placeret i.

I forbindelse med Vejle bys 675 års jubilæum blev der i november 2002 præsenteret endnu et spændende kunstværk, som har nær tilknytning til Midgårdsbrønden. Englekatten er en drikkevandsfontæne og består af en Englekat, som læner sig op ad en stor granitsten. Billedhuggeren Pontus Kjerrman fortæller: Stenen til drikkevandsfontænen ligner en bautasten eller runesten. Den forsølvede bronzeplade, der viser en maske, hvorfra vandet kommer, er modelleret efter en sølvplade fra en grav i Agersbøl fra omkring Kristi fødsel med et ansigt, som virker lidt kinesisk. I risten er der kopieret et mønster fra lerkrukker, der ligesom sølvpladen er et gravfund fra folkevandringstiden. Det var jo tiden før Danmark blev opfattet som et land. Det er derfor mere end sandsynligt, at Englekatten er mor til de tre unge rigsløver i Midgårdsbrønden, som hun står ved siden af og betragter.

Pontus Kjerrman har ligeledes skabt bænken med et forelsket par, der holder i hånd. Parrets arme udgør ryglænet på bænken. Måske forstiller de hestemennesket og englekatten som et ungt forelsket par. Bænken blev indviet i november 2003.

Henvisning:

www.vejle.dk