Middelalderens nye bydel i Søndergade


Man skal forestille sig, at bygninger af denne type har ligget side om side langs hele Søndergade. ©Horsens Museum


I de seneste år har der været arkæologiske udgravninger i flere af butikkerne langs Søndergade, hvor der er fundet velbevarede kulturlag i over én meters tykkelse. ©Horsens Museum


I Søndergades møddingslag er der fundet meget velbevarede 6-700 år gamle sko af læder, vævet stof, plantedele såsom korn, blade og mos, knogler fra dyr og fisk, samt pubber fra insekter. ©Horsens Museum

Intro

En ny bydel blev udstykket i Horsens omkring år 1300. Det betød, at byen med ét blev mere end dobbelt så stor. 1200-tallet var kendetegnet ved en enorm udvikling, og i Horsens tyder alt på, at byens torv og hovedgaderne Søndergade, Nørregade, Kattesund alle blev udlagt på én gang.

Byens skidt og skrald blev til velbevarede kulturlag
I de seneste år har der været arkæologiske udgravninger i flere af butikkerne langs Søndergade. Her var der meget velbevarede kulturlag, nogle på over to meter. Kulturlag er arkæologernes betegnelse for ophobninger af skidt, skrald, gamle møddinger, gamle bygningsdele mv. Hvis man ikke rydder op ind i mellem, vokser lagene med tiden.

Dagligdagen i middelalderens Horsens
Udgravningerne i Søndergade har givet meget ny viden om livet og dagligdagen i middelalderens Horsens. Særligt i møddingslagene har bevaringsforholdene været meget gode. Det betyder, at der her er fundet meget velbevarede 6-700 år gamle sko af læder, vævet stof, plantedele såsom korn, blade og mos, knogler fra dyr og fisk, samt pubber fra insekter.
Branden i Horsens
Ved middelalderens slutning i 1540 ramte en frygtelig katastrofe Horsens By: Store dele af byen brændte. Byen var bagefter i knæ, og kongen gav derfor fire års skattefrihed. Hus efter hus blev derefter genopført. Fantastisk er det, at resterne af flere af disse huse endnu findes i gårdene langs Søndergade. Et af disse huse findes i Søndergade 29. Bygningen blev opført i 1549 og har været rigt dekoreret med mange fine detaljer.