Mermaid Clinic bliver rådhus

Privathospitalet Mermaid Clinic

Byrådssalen i rådhuset på Lundbergsvej 2.
Intro
Ebeltoft har med sin beskedne størrelse haft overraskende mange rådhuse. Siden opførelsen af det første rådhus i 1576, er der blevet opført hele fem rådhuse. Op gennem tiden har det været nødvendigt at bygge nyt eller flytte, men det har ikke altid været lige nemt at finde pladsen til et nyt rådhus.
Ambitionerne var høje, da planerne for Danmarks første privathospital blev afsløret. Med færgeforbindelsen til Sjælland og de rekreative områder var Ebeltoft det perfekte hjemsted for et privat sygehus. Mermaid Clinic skulle være et hospital med moderne lægefaciliteter i et arkitekttegnet hus med klinikker for ortopæd-, plastik- og øjenkirurgi. Klinikken skulle betjene patienter fra det nærmeste udland, men den primære indtægt ville komme fra danske patienter.
Da planerne blev afsløret, viste protesterne sig at være lige så høje som ambitionerne. Åbningen af Mermaid Clinic led under voldsom kritik fra sundhedsvæsenet og læger overalt i landet. Kritikken tog udgangspunkt i en etisk diskussion om brugerbetaling inden for sundhedsvæsenet.
I 1989 åbnede Mermaid Clinic på trods af protesterne og fik da også enkelte danske sportsstjerner som kerneklienter. Efter fem år med hård politisk modstand og stram økonomi måtte Mermaid Clinic dreje nøglerne om og lukke. Efter forgæves forsøg på at redde projektet blev bygningen til sidst overtaget af Ebeltoft Kommune, der indrettede stedet til nyt rådhus og bibliotek.
I 1980’erne skulle der efterhånden 150 ansatte til at styre de forskellige forvaltninger og administrationer i Ebeltoft Kommune. De mange ansatte var spredt ud på tre adresser, og derfor følte kommunen, at endnu en flytning var tiltrængt for at få et samlet rådhus igen. Mange borgere havde håbet på, at et nyt, stort rådhus skulle ligge ved Dråbyvej i det nordlige Ebeltoft.
I stedet købte kommunen i 1993 det konkursramte privathospital Mermaid Clinic i det sydligste Ebeltoft. Købet skabte en vis opstandelse, og nogle mente, at "man lige så godt kunne flytte rådhuset til Sjællands Odde!" Med 9800 m2 til rådighed fik rådhuset på Lundbergsvej 2 plads til et genoptræningscenter, bibliotek, døgnpleje, offentligt fællesrum, arkiv, depot og en stor byrådssal. Siden da er Ebeltoft kommune blevet til Syddjurs Kommune, med en endnu større kommunal administration.
''Publiceret''