Mejeriet i Sdr. Bjert


Vesterlykke Mejeri, persongalleri fra 50 års jubilæet i 1937.


Vesterlykke Mejeri - 50 års jubilæum 1937.


Vesterlykke Mejeri - fra 50 års jubilæet i 1937.


Mejeriet Bjert Kulturhus 2009.


Kærnesalen på Sdr. Bjert Mejeri

Intro

Vesterlykke Mejeri i Sdr. Bjert stoppede i 1958, og efter en omskiftelig tilværelse er de resterende bygningers officielle navn nu Mejeriet, Bjert Kulturhus. Der er næsten trekvart århundrede mellem billederne af det gamle mejeri i Sdr. Bjert.


Der er næsten trekvart århundrede mellem billederne af mejeriet i Sdr. Bjert. Den første mælk blev indvejet på andelsmejeriet i Sdr. Bjert den 5. juli 1887.

Det tre af billederne er fra Vesterlykke Mejeris 50 års jubilæum i 1937. Den 20. nov. 1958 stoppede driften, og andelshaverne blev delt mellem mejerierne i Kolding, Sdr. Stenderup og Vejstrup-Hejls. I 1963 blev mejeriselskabet ophævet på en generalforsamling den 5. april. Allerede to år forinden, juli 1961, var bygningerne blevet solgt til Borks Patenttavler, som brugte dem til produktion af skolemøbler. I 1972 skiftede bygningerne igen ejer og blev hjemsted for det nystartede Nordisk Papirforædling A/S, startet af dir. Beck fra det konkursramte C. Lumby i Skartved. Samtidig blev mejeri-skorstenen revet ned.

Fra mejeri til kulturhus
Det ene billede viser mejeriet som det ser ud i dag. Den officielle titel på ejendommen er nu Mejeriet, Bjert Kulturhus, som drives af den selvejende institution Bjert-Hallen. I hovedbygningen er indrettet et stort lokale, som lejes ud til fester og møder, samt et par lejligheder.

Desuden rummer bygningerne Værestedet Mejeriet, som i 1995 blev etableret som et fritidstilbud til børn i alderen 10 - 14 år eller 4. til 7. klasse. Værestedet, som drives med tilskud fra kommunen, er en afdeling af Bjert Idrætsforening. Værestedet har til huse i nyrenoverede lokaler, som bl.a. rummer hobbyværksted, bordtennislokale, musikrum, multirum (pool, film og karooke) samt en netcafe. Netcafeen er indrettet i samarbejde med foreningen Skærmplanterne, som tilbyder efterlønnere og pensionister at lære om brugen af computer og internet. Andre lokaler bruges af landsbyens pensionistforeninger.