Maskinskade, Tei


Motorredningsbåd i aktion

Intro

Tei E 31 fik maskinskade 1. februar 1959 kl. 13.00 ved Søren Bovbjergs Dyb

Det meddeltes, at en kutter hele eftermiddagen havde ligget nord for Horns Rev ved Søren Bovbjergs dyb- "et farligt sted, hvis vinden skulle friske op. Klokken 18.15 blussede skibet. Vi afbrændte 2 blålys, men han svarede ikke. Vi så, at der kom en lanterne nordfra, men den fortsatte forbi kutteren sydpå. Derefter afbrændte han to små blus, han havde ikke mere at brænde og ingen raketter. Klokken 20.45 kørte redningsbåden til Langsladerende. Det meddeltes, at det var en Hvide Sande-kutter, og at Hvide Sande redningsbåd var ude. Da det ville tage denne to timer at nå kutteren, gik redningsbåden ud, og efter et par timers roning opdagedes kutteren, der lå med en lille grøn lanterne under bommen. Hvide Sande redningsbåden kom nordfra og stod sydpå forbi kutteren. "Vi afbrændte nogle signalkugler, men de så dem ikke. Efter en times tid afbrændte vi et rødlys fra nødkassen, som blev observeret af Hvide Sande redningsbåd, der ankom til kutteren ca. klokken 03.00. Derefter tog vi indefter, ankomst til land klokken 05.00, ved stationen klokken 07.00."

Markeringen på kortet er ikke den præcise angivelse af stedet for forliset/ulykken – den nøjagtige position kendes ikke.

Vejr: Skiftende vinde og let sø

Årsag: Maskinskade

Kilde: S. Manøe Hansen: Strandinger og redningsaktioner fra Skallingen til Nymindegab 1852-1975, Esbjerg 1977.


Tei E 31 var en dansk fiskekutter med hjemsted i Hvide Sande. Skibets fører var skipper Svend Jensen. Skibet havde 3 besætningsmedlemmer.

Kilde: S. Manøe Hansen: Strandinger og redningsaktioner fra Skallingen til Nymindegab 1852-1975, Esbjerg 1977.


Link til:

Søulykker i Esbjerg-området
Esbjerg Byhistoriske Arkivs bearbejdming af oplysninger fra Dansk Søulykke-Statistik 1893-1990 med relation til Esbjerg-området.


Sydvestjyske Fiskerkuttere
Esbjerg Byhistoriske Arkivs database med oplysninger om fiskekuttere registreret i Esbjerg, Fanø, Varde og Ribe siden 1894. Oplysningerne er hentet fra Fiskeriårbøgerne. Der er foreløbig indtastet oplysninger fra årbøgerne i perioden 1894-1952. De øvrige vil løbende blive tilføjet databasen.


Dansk Søulykke-Statistik
Digitalisering af Dansk Søulykke-Statistik 1893-1996. Register over forlis og andre ulykker til søs med oplysninger om hændelsesforløb, omkomne m.m.