Marskbanegården i Tønder


Marskbanegården i Tønder. Foto: Henrik J. Møller

Intro

Bygningen fungerede 1887-1890 som banegård, og blev under anden verdenskrig ramt af engelske bomber tiltænkt jernbanenettet.

Bygningen i Jernbanegade 8 i Tønder blev opført i 1887 som banegård for den nye privatbane mellem Heide og Ribe. Da privatbanen blev overtaget af den preussiske stat i 1890 opførtes den nuværende Hovedbanegård og den gamle banegård blev omdannet til et hotel med navnet ”Eichlers Hotel”.

I 1897 blev hotellet bortforpagtet ud til bl.a. Ludolph Outzen, der ændrede navnet til ”Marschbahnhof Hotel”. Han var en kendt hestehandler og i 1902 overtog han også ”Hotel Stadt Hamburg” i Vestergade. I mange år var hotellet en hård konkurrent til de øvrige hoteller i byen, da det lå tæt på banegården, men i 1935 lukkede hotellet.

I 1942 blev hotellet ramt af bomber fra engelske angrebsfly, selvom bomberne egentlig var tiltænkt jernbanen. Bygningerne blev aldrig genopført i fuld udstrækning.

I 1945 blev de resterende bygninger blev købt af Laursens Borgtrykkeri, som anvendte lokalerne til trykkeri indtil udflytningen til Nørremarksvej i 1962.

Forfatter: Henrik J. Møller

Litteratur:
Hans Bachmann m.fl.: Tønders gamle kroer og gæstgiverier, Tønder 1995.