Marinelazarettet
Intro
Det er bygget i 1908-1909 og var Sønderborgs mest moderne sygehus. Det fungerer stadig som en del af Sønderborg Sygehus, men en del af det er indrettet som sygehusmuseum.
Marinelazarettet i Sønderborg er nok allermest kendt for at have behandlet overskræddergast for tuberkulose, nemlig Bruno Topff!
Bruno Topff har navnlig gjort sig bemærket ved at stille sig i spidsen for den tyske revolution, sådan som den kom til at forløbe i Sønderborg.
Revolutionen udsprang af mytterier blandt matroserne i Kiel og Wilhelmshaven, og den bredte sig til de øvrige marinestøttepunkter først. Det er derfor, at revolutionen kom til Sønderborg næsten en hel uge, før den nåede til Berlin.
Bruno Topff sprang ud af sygesengen og op på et bord (andre kilder siger, det var en trappestige), holdt en brandtale og var herefter formand for soldaterrådet i Sønderborg.
Han udråbte ikke Als som selvstændig republik og han erklærede ikke sig selv for præsident for republikken Als.
Bruno Topff opførte sig temmelig diktatorisk som formand og var meget lidt tilbøjelig til at lade resten af soldaterrådet blive hørt.
Han konfiskerede bl.a. Sønderborgs eneste fungerende automobil – nemlig landråd Schönbergs. Og i den kørte han i to dage rundt i byen, inspicerede bankens pengebeholdning, fødevarelagrene rundt omkring og meget mere. Han tilbageholdt udførsel af fødevarer fra Als, så befolkningen og soldaterne ikke skulle sulte, og han sørgede for, at der var ro og orden.
Men på tredjedagen slog revolutionsledelsen i Kiel en klo i ham og lod ham indlægge på det psykiatriske sygehus i Slesvig. Og dermed var Bruno Topffs kortvarige regeringstid omme. Han døde i november 1920 her i Sønderborg, men ligger begravet i Potsdam.
Efter krigen blev kasernen krigsinvalideskole. Her kunne sønderjyske krigsinvalider få proteser og bandager, og her kunne de lære et håndværk, så de kunne supplere den beskedne invalidepension forsørge sig selv: Skrædder, skomager, sadelmager, snedker – indendørs sysler, som man godt kunne udføre, selvom man manglede et ben eller en arm.
Lige knap 500 krigsinvalider blev uddannet her i Sønderborg i årene efter 1920. De boede på skolen, så de mange handicappede mænd har fyldt meget i gadebilledet.
Lige neden for kasernen lå før krigsudbruddet en hel stribe krigsskibe. Ét af dem var en let krydser ved navn SMS Undine. Undine var på et tidspunkt flagskib for den tyske Østersøkommando.
Den 7. november 1915 blev hun torpederet af den britiske ubåde E9. Undine sank ikke så hurtigt som Adalbert, så de fleste af den 270 mand store besætning overlevede. Kun 14 blev dræbt ved torpederingen.
I Sønderborg Slots udstilling kan du opleve adskillige genstande, der er hentet op fra havbunden mellem Rügen og Bornholm, hvor Undine ligger.