Magten, Retfærdigheden og Visdommen
Aksel Hansen, Magten, Retfærdigheden og Visdommen, 1883
Aksel Hansen, Magten, Retfærdigheden og Visdommen, 1883
Intro
Aksel Hansen. (1853 - 1933)
Magten, Retfærdigheden og Visdommen, 1883
De tre skulpturer på Rådhusets tag symboliserer tredelingen af magten.
Aksel Hansen. (1853 - 1933)
Magten, Retfærdigheden og Visdommen, 1883
Zink
Placering: Rådhuset, Flakhaven 2
Odense Rådhus blev indviet den 4. maj 1883. Den odenseanske billedhugger Aksel Hansens "Magten, Retfærdigheden og Visdommen" troner over indgangen.
Figurerne symboliserer folkestyrets magtdeling i henholdsvis den udøvende, dømmende og lovgivende magt. Krigeren med sværd symboliserer den udøvende magt. Retfærdighedens gudinde Justitia er skildret med en vægtskål. Visdommen er skildret som en gammel mand med en bog.
Statuerne er udført i zink, et billigere materiale end bronze. De har oprindeligt været bemalet, men malingen er for længst slidt af. Vind og vejr har tæret på zinken, som nu er betydelig tyndere end oprindeligt.
Retfærdigheden tabte sit scepter i 1984 og under decemberstormen i 1999 tabte Magten sit sværd. Begge skader er efterfølende blevet udbedret.
Aksel Hansen. (1853-1933)
Aksel Hansen var en meget produktiv billedhugger. Han var født i Odense og var først i træskærer- og stenhuggerlære hos sin far for siden at komme på Kunstakademiet i København. Hans skulptur udvikler sig fra det naturalistiske gradvist mod art nouveau stilen. Han udførte en lang række fremragende portrætbuster og større portrætstatuer, men også mytologiske og allegoriske motiver var en del af hans emnekreds. Således har han udført figurgrupper placeret på toppen af Odense Rådhus og Fyns Kunstmuseum. Han stod bag flere rumudsmykninger, hvoraf hans hovedværk var den ikke længere eksisterende spisesal på Sølyst. Hans seks giganter i Drabantsalen på Christiansborg er nok hans i dag bedst kendte værker.