Madsebakke


Udsigt over Madsebakke. Udsigt over Madsebakke


Hjulkors, Madsebakke. Bronzealderens helligtegn hjulkorset kan man også se på Madsebakke.


Skibsbilleder, Madsebakke. En række skibe sejler henover klippen.


Skibe og hjulkors, Madsebakke. SDtørstedelen af helleristningsfeltet, set fra en lift.


Skibsbillede, Madsebakke. Et af de smukkeste skibsbilleder på MAdsebakke.


Hegn foran Madsebakke. Her ses en række stolpehuller foran Madsebakke. De afspejler et hegn, en markering af helligstedet.


Kogegrube, Madsebakke. En kogegrube med måltidsrester; knogler af okse og hest.


Madsebakke udgravning. Den arkæologiske udgravning foran den velbesøgte klippe med helleristninger.

Intro

Madsebakke mellem Allinge og Sandvig er Danmarks største helleristningsfelt. På en skrånende klippe findes 14 skibsbilleder, fem hjulkors, fem fodfigurer og mange skåltegn. Ud fra skibenes form kan man datere helleristningerne til den yngre bronzealder, 1100-500 år f.Kr...

Madsebakke mellem Allinge og Sandvig er Danmarks største helleristningsfelt. På en skrånende klippe findes 14 skibsbilleder, fem hjulkors, fem fodfigurer og mange skåltegn. Ud fra skibenes form kan man datere helleristningerne til den yngre bronzealder, 1100-500 år f.Kr. I slutningen af 1800-tallet blev to lignende felter i nærheden ødelagt ved stenbrydning, og man kan stadig se hullerne efter de små stenbrud. I nabolaget, blandt andet på højdedraget Hammersholm sydvest for Madsebakke, er der flere felter med skibsbilleder. ''Hellig klippe'' Udgravninger fra 2003-2005 viser, at der var aktivitet på Madsebakke helt fra bondestenalderen, ca. 3500 år f.Kr. frem til den yngre jernalder, cirka 500 år e.Kr. Igennem tiderne satte mennesket mere og mere præg på den hellige klippe. En stor firkantet fordybning i klippen blev i stenalderen og bronzealderen fyldt op med lerkarskår, brændt ler og sten. En større afsats blev dækket med sten, så klippen kom til at ligne en menneskeskabt høj. Spor af stolper viser, at der i den yngre bronzealder har stået et hegn foran helleristningen, som lukkede det hellige område af. Der findes også kogegruber med måltidsrester fra samme tid. Øverst på klippen er der fundet brandgrave og et hus fra jernalderen.