Madmoderen

Intro

Robert Lund-Jensen. (1915-2003) Madmoderen, 1965 Granit Skulpturen af den ranke bondepige, der bringer mad til kalven, både idealiserer og idyliserer livet på landet.

Robert Charly Lund-Jensen. (1915-2003)

Robert Charly Lund-Jensen var født i Odense. Han blev uddannet malersvend og blev siden elev hos Erik Cohrt. Hans gennembrud kom i 1947 da han vandt en konkurrence om et monument for besættelsestidens ofre, et monument han fik megen anerkendelse for. Lund-Jensen arbejdede primært i granit i med en forholdsvis grov overfladebehandling, men anvendte også blandt andet bronze og svejset kobber. Særligt hans værker i granit har ofte roligt solidt udtryk. Hans motiver kredser om skildringen af mennesker og dyr.


Robert Lund-Jensen. (1915-2003)
Madmoderen, 1965
Granit

Skulpturen skildrer den ranke bondepige, der med foderspanden i den ene hånd kærligt klapper den lille kalv, der smyger sig om hendes ben. Den er opført som et monument over den landbotradition, der har præget området.

Madmoderen lægger sig i forlængelse af den forkærlighed, der op gennem de foregående årtier havde været for at skildre almindelige, arbejdende borgeres flittighed og arbejdssomhed. Kunsten skulle opstille et forbillede og inspirere. Med sin ranke positur går hun stolt til arbejdet, men har stadig overskud og omsorg at give til spædekalven. Hun er indbegrebet af den gode bondepige. Samtidig er hun også skabt i en tid hvor det lykkelige liv på landet romantiseredes og det er svært at se hende løsrevet fra de mange Morten Korch film, der op gennem 1950'erne og 1960'erne lagde gaderne øde.