Lazarus' opvækkelse
Intro

Anne Marie Carl-Nielsen Lazarus' opvækkelse, 1927 Relief, marmor

I 1927 blev relieffet Lazarus’ opvækkelse indsat i tympanonfeltet over indgangen til den nyopførte Kristkirke i Kolding. Relieffet er udført i marmor med guldbemalet baggrund og skildrer den døde Lazarus, som løfter et tørklæde fra sit hoved, da Jesus fra halvcirklens højre side beder ham rejse sig (Johannes-evangeliet, kap. 11).
At Anne Marie Carl-Nielsen enkelte gange beskæftigede sig med kristne motiver kan bl.a. ses som et udslag af hendes interesse for de store fortællinger og deres beskrivelser af den menneskelige natur.


Anne Marie Carl-Nielsen (1863-1945, f. Brodersen) er en af vores mest banebrydende, kvindelige kunstnere – og en ildsjæl, der hverken lod sig bremse af ægteskabet med komponisten Carl Nielsen eller rollen kvinde og mor. Hun var den første kvinde, der udstillede på Den Frie Udstilling i København, og hun var med til at oprette Kvindelige Kunstneres Samfund. Anne Marie Carl-Nielsen var naturalist, og hendes mange skitser røber en utrolig iagttagelsesevne. Eftermælet er et imponerende livsværk, der bl.a. tæller en rytterstatue af Christian IX og tre bronzeporte til Ribe Domkirke.