Langdysserne i Lindet Skov
Langdysserne i Lindet Skov. Foto: Henrik J. Møller
Langdysserne i Lindet Skov. Foto: Henrik J. Møller
Langdysserne i Lindet Skov. Foto: Henrik J. Møller
Langdysserne i Lindet Skov. Foto: Henrik J. Møller
Intro
I Lindet Skov findes der både fortidsminder og kulturminder. I østkanten af skoven ligger en lille gruppe storstensgrave som består af to langdysser og en jættestue.
I Lindet Skov findes der både fortidsminder og kulturminder. I østkanten af skoven ligger en lille gruppe storstensgrave som består af to langdysser og en jættestue. En langdysse er en aflang gravhøj fra den yngre stenalder (bondestenalder). I Danmark anlagdes stendysserne fra omkring 3500 f. kr og frem. Nolge langdysser er meget lange, helt op til 150 meter. Almindeligvis er de dog under 30 meter i længden og op til 6-10 meter i bredden. Den største i Lindet skov er 45 meter lang. Langdysserne omgives ved foden af en krans af rejste sten, der kan være meget store. Især for enderne hvor de kan være op til 2 meter og i antal op til 150 sten, selvom det almindeligvis er færre. De døde som blev begravet i disse langdysser fik som regel personlige ejendel med som gravgods sammen med lerkar, der indeholdt mad og drikke.
Længere mod vest ligger jættestuen "Røverkulen", hvortil der knytter sig en del historie. Selve jættestuen måler ca. 3½ m i længden. I 1920 blev den ene dæksten fjernet fra jættestuen og brugt som mindesten i Løgumkloster for de faldne i Første Verdenskrig. Rundt omkring i skoven er der flere områder med oldtidshøje.
Litteratur:
J. P. Trap Danmark 5. udg. Tønder Amt, Bd. X,2
Skov- og Naturstyrelsen, Vandreture i Statsskovene nr. 92