Landevejen Silkeborg- Viborg


Adelsvejen ved galgebakken(Rethøw). Vejen fremstår som en hulvej, til højre anes gravhøjen Rethøw. Vejen fortsætter mod nord ti Gudenåen 500 meter længere fremme.

Intro

I gammel tid gik der en landevej fra herregården Silkeborg over Resenbro og Ans til Viborg. Ved Resenbro og Allingkloster tæt op til Gudenåen står flere milepæle fra den forsvundne vej. Nord for Resenbro står en høj, kroget og råt tilhugget fem-milesten...

I gammel tid gik der en landevej fra herregården Silkeborg over Resenbro og Ans til Viborg. Ved Resenbro og Allingkloster tæt op til Gudenåen står flere milepæle fra den forsvundne vej. Nord for Resenbro står en høj, kroget og råt tilhugget fem-milesten. Ved Svostrup står en 4,75-milesten og en 4,5-milesten. Der står flere sten fra landevejen ved Rødkærsbro og Rind. Afstanden på milestenene er målt fra Viborg. Stenene er yngre end 1793. Der er tale om en lokal variant af milesten. ''De mystiske milepæle'' Man ved ikke meget om de enkle milepæle på den forsvundne Silkeborg-Viborg-landevej. I 1686 lavede astronomen og matematikeren Ole Rømer en opmåling af landets veje. Hvis stenene havde stammet fra 1686, ville man i dag kunne finde dem på Videnskabernes Selskabs kort fra sidst i 1700-tallet. Men her er stenene ikke. Formentlig havde Viborg og Århus amter ikke haft midler til at bruge de obelisk- og keglestubmodeller, som ellers blev brugt ved tidens hovedlandeveje. Vejen blev brugt af bønder, der skulle med varer til Silkeborg, post til herremændene eller andre lignende ting. Mange folk er rejste også fra Midtjylland ad vejen til Snapsting i Viborg. Her kunne de låne penge og handle.