Lægeboligen Ehem


Læge Johannes Krogh med cigar og fru Jensine foran lægeboligen.Der er rejst en æresport over indkørslen.


Læge Harald Andersen Götsche ruller forbi Borum Kro i egnens første automobil. Ikke blot havde han fået sat motor på noget, der stadig ligner en hestevogn. Køretøjet var ligefrem importeret fra USA.

Intro

I 1891 boede nærmeste læge i Hinnerup. Men så kom Götsche. Harald Andersen Götsche opførte i 1898 denne flotte bungalow. Den lå lidt øst for selve Borum By på landevejen mod Mundelstrup. Lægen fik straks telefon: Borum nr. 10.

Der har sikkert været masser af kvaksalvere, kloge mænd og koner i Borum gennem historien. Kun en W. Gabel, der kaldte sig homøopat, er dog tidligere omtalt på papir og kun af navn. Hen mod år 1900 rykkede det hele et niveau op. Der opstod en ægte lægepraksis med en universitetsuddannet medicus. Lægen hed Harald Andersen Götsche og dækkede et stort opland. Lægen gav villaen det gådefulde navn Ehem. Hebræisk, oldgræsk, latin? Tilsyneladende ikke. Måske en hemmelig forkortelse. Eller måske blot lyden, når patienten rømmer sig, lige før lægen presser spatelen mod tungen, og du skal sige "ah". Det fortaber sig. Flere andre læger fulgt i lægeboligen i et spand på over 100 år: H. Due Pedersen 1928-29. Johannes Krogh 1929-1950. Jørgen Jacobsen 1950-1960. Elin Andersen 1960-1978. Jesper Lund 1978-2005. Den flotte villa er i dag privatbolig.

I 1903 tog læge Götsche et stort skridt - nærmest ud i det ukendte. Han købte en bil og blev en af landets allerførste bilister. Netop en læge kendte alt til trængslerne ved at blive kørt nat og dag i "lægestolen", som modvillige bønder anbragte i deres stive hestevogne. Nu kunne han selv. Landboerne havde aldrig set noget lignende, og byboer havde knapt heller. Endnu tre år efter at Götsche købte vognen, var der i hele købstaden Århus kun indregistreret siger og skriver 2 - to! - biler. Lægen var altså med på det allernyeste. Det var sognerådet ikke. Både i Borum-Lyngby og de fleste andre kommuner mente man, at biler var alt for farlige. Man kunne ikke have sådan et selvkørende apparat til at bevæge sig omkring, støje og true både heste og mennesker. Götsche fik dog efter flere forsøg en tilladelse til at køre på visse veje. Også om natten. Det sidste krævede skriftlig ansøgning efter Lov om Automobiler af 15. maj 1903. I 1910 behandlede også sognerådet i Brabrand-Årslev en ansøgning fra den vilde mand i Borum. Meningerne var delte. Men det endte trods alt med, at han fik tilladelse til at køre med et firehjulet automobil på bivejene. Dog kun fra en halv time før solopgang til en halv time efter solnedgang. For Lokalhistorisk Arkiv har en kender af veterankøretøjer identificeret Borum-lægens bil. Det var en Oldsmobile Curved Dash, der blev fremstillet i USA fra 1901. Bilen havde en éncylindret motor på 5 hk. Tophastigheden var cirka 30 km/t. Vildt.

''Publiceret''