Kystudkigshytte Stevns


Kystudkigshytten på Stevns. En meget smukkere udsigt på arbejdspladsen kan man dårligt forestille sig.


Det lille kold-krigs-anlæg. Den lille hytte er bygget i 1961 og rummer kun de nødvendigste ting for at understøtte en døgnbemanding for én medarbejder fra Farvandsvæsnet.


Kystudkigshytten på Stevns set fra havet. Fra havet aner man kun lige kystudkigshytten og dens radartårn nedenfor Stevns Fyr.

Intro

På toppen af Stevns Klint, 41 meter over havet, ligger Kystudkigshytte Stevns. Hytten er én af 36 hytter langs de danske kyster, som Farvandsvæsnet betjente i overvågningen af de danske farvande. Der er bygget 24 af denne netop standard hyttetype...

På toppen af Stevns Klint, 41 meter over havet, ligger Kystudkigshytte Stevns. Hytten er én af 36 hytter langs de danske kyster, som Farvandsvæsnet betjente i overvågningen af de danske farvande. Der er bygget 24 af denne netop standard hyttetype. Kystudkigsposten blev etableret i forbindelse med bygningen af Stevnsfort og supplerede gennem en direkte telefonlinje fortets observationer af trafikken gennem Øresund. Med radar, kraftige kikkerter og opslagsbøger kunne mandskabet identificere og minutiøst registrere hvert af de skibe, som sejlede forbi. Den nuværende hytte blev bygget i 1961 og var døgnbemandet frem til lukningen i 2011. ''Man bliver nok lidt mærkelig med tiden…'' Kystudkigshytten på Stevns rummer et observationsrum med udsigt over havet, et tekøkken, et toilet og et lille soverum. Kystudkigsvagterne fra Farvandsvæsnet sad her alene i døgndrift og noterede alle civile og militære skibe i logbøger efter at have observeret dem med kraftige kikkerter og identificeret dem gennem opslagsbøger. Det var et ensomt og ofte kedeligt job. Én af de tidligere tjenestegørende indrømmer, at ”man blev nok lidt mærkelig med tiden af at sidde der så mange timer alene”. Mange af de tjenestegørende boede i tjenesteboliger i nærheden med deres familier. Med tiden overtog personalet også opgaverne med at vedligeholde fyret. I februar 2011 lukkede kystudkigshytten som én af de sidste i Danmark.