Kvindernes Bygning


Kvindernes bygning med restaurant og hotel. På toppen af Kvindernes bygning var der i mange år hotel.


Restaurant Karnappen. Efter at hotel Cecil måtte lukke fortsatte restauranten endnu en årrække


Tjener i restaurant Karnappen. Restauranten var i mange år et populært mødested.


Emma Gad. foto med citat fra forordet til "Takt og Tone". . Billedet er udsendt i anledning af årsdagen for Emma Gads død og 70-året for hendes fødsel i 1922.


Træsnit af Emma Gad. Træsnit af Emma Gad som Vicepræsident for Kvindernes Udstilling, som fandt sted i 1895.

Intro

Kvindernes Bygning blev opført 1935. Bygningen ligger midt i København i Niels Hemmingsens Gade 8-10. Huset er opført i jernbeton og tegnet i funktionalistisk stil af den kvindelige arkitekt Ragna Grubb...

Kvindernes Bygning blev opført 1935. Bygningen ligger midt i København i Niels Hemmingsens Gade 8-10. Huset er opført i jernbeton og tegnet i funktionalistisk stil af den kvindelige arkitekt Ragna Grubb. Da Ragna Grubb vandt konkurrencen om Kvindernes Bygning, lavede hun som en af de første kvindelige arkitekter sin egen tegnestue. Oprindeligt indeholdt bygningen foredrags- og festsale, restaurant, butikker og lejemål til kvindelige foreninger. I dag er bygningen kontorbygning med butikker i stuen og jazzklub i kælderen. Der er stadig arbejdsrum til kvindelige forskere i bygningen. ''Emma Gad ville samle kvinderne'' I foyeren hænger en tavle: ”Emma Gad f. Halkier udkastede 1895 Tanken om Kvindernes Bygning og iværksatte Indsamlinger”. Emma Gad er berømt for bogen Takt og tone. Hun var en af initiativtagerne til foreningen Kvindernes Bygning, der skulle oprette et ”nyt og blivende Centrum for den kvindelige Virken.” Gad sørgede for, at der blev afholdt lotterier og orkidéudstillinger, designet platter og mærkater. Der blev holdt foredrag, lavet lobbyarbejde og skrevet artikler. Projektet var undervejs i mange år, mens samfundet ændrede sig dramatisk. Det førte til nye krav til huset. For eksempel blev planen fornyet, så huset fik boliger for enlige kvinder, gæstehjem for tilrejsende kvinder fra provinsen, lægeklinik med kvindelige læger og ”gratis læsestue for Arbejdersker”.