Krigsfangegravene fra Første Verdenskrig (Løgumkloster)


Krigsfangegravene ved Løgumkloster. En lille kirkegård fra Første Verdenskrig lige syd for byen. Fotograf: Henrik J. Møller, 2004. Tønder Museum

Intro

På den lille kirkegård syd for Løgumkloster ligger de, der døde i den nærliggende krigsfangelejr under Første Verdenskrig.

Kirkegården ved krigsfangelejren I Løgumklosters sydlige udkant ligger "krigsfangegravene". Det er en kirkegård, som blev anlagt under Første Verdenskrig i tilknytning til en nærliggende krigsfangelejr. Op mod 2.000 franske, belgiske og russiske krigsfanger og tyske straffefanger og desertører var interneret i krigsfangelejren. De udførte en del arbejde på Løgumkloster-egnen, herunder skovplantning og udretning af åer. I 1915 blev lejren ramt af en alvorlig plettyfusepidemi, som kostede 71 fanger og lejrlægen livet. De blev alle begravet på denne gravplads ved lejren. Fangerne fik lov til at rejse et mindemonument for de døde, og dette blev afløst af et nyt mindemonument i granit i 1923. Krigsfangelejren blev brugt til husvildeboliger efter krigens afslutning i 1918, men nedbrændte kort efter i 1920.