Krakamarken
Skulptur på Krakamarken.
Krakamarken på Brusgårdsvej.
Intro
Krakamarken var en offentlig skulpturpark på 50 tønder land, hvor en gruppe billedkunstnere arbejdede med naturens materialer for at skabe forskellige skulpturer.
I 1978 købte Randers Kommune Brusgård syd for Randers med den omkringliggende jord. Her indrettede man produktionshøjskole Brusgård i 1980. Der opstod et samarbejde mellem kunstneren Jørn Rønnau, som havde en idé om at skabe en skulpturpark af naturens materialer, og forstanderen på Brusgård, Teddy Hoffbech. Den 15. august 1992 resulterede det i, at en del af Brusgårds jorde blev indviet til landets første natur-skulpturpark.
Krakamarken fik ved opstarten en økonomisk håndsrækning fra Statens Kunstfond og Højlunds Kulturfond. Pengene skulle bruges til at få kunstnere til at lave skulpturer af naturens egne materialer. Der blev arrangeret et stort symposium med deltagelse af 16 danske og udenlandske kunstnere i dagene lige op til indvielsen. Kunstværkerne var tænkt som en levende organisme, hvor naturens indvirkning på materialet var med til at forme det enkelte kunstværk.
Den 1. januar 1999 besluttede Randers Byråd at ophøre med tilskuddet til den kunstneriske aktivitet på Krakamarken, og der er derfor ikke kommet nye skulpturer til siden symposiet i 1995. Skulpturparken har altid været tænkt som en offentlig park, og der er stadig åbent for publikum fra solopgang til solnedgang.