Kongevejen på Femø


Kongestenen


Kongestenen slæbes på plads


Kongebesøget 1933


Kongebesøget 1933
Intro

På Kongevejn står en mindesmærke. Det er rejst i anledning af Christian X's besøg på Femø i 1936. Kongevejen blev navngivet af kongen ved hans besøg.

Royale besøg var ikke hverdagskost for femøboerne, og synet af det nybyggede kongeskib (byggeår: 1932) med dets smukke linier og elegante hvide skrog, må derfor have virket som en magnet på øboerne, der jo i det daglige var vant til de noget mere ydmyge kvaser, og tilsvarende småbåde i Femø Havn.

Naturligt nok blev der derfor i al hast improviseret ture ud til kongeskibet, som under besøget lå for svaj et stykke udenfor havnen. Med sejlturene i behørig afstand rundt om det prægtige skib kunne femøboerne så med egne øjne få et lille indblik i det royale hverdagsliv til søs.
Under en sådan tur ud til kongeskibet havde en Robert Pippers lille fiskebåd netop lagt fra fra kaj med sin last af nysgerrige femøboere, da Frede, som på tidspunktet befandt sig oppe på kajkanten i selskab med andre ventende fra øen, pludselig stikker armen i vejret og med en inviterende vinken råber til de andre: "Vil I med... så spring!"

Som sagt, så gjort og den gode Frede sprang da også alt, hvad remmer og tøj kunne holde, men da båden imellemtiden var nået et godt stykke væk fra kajen, landede Frede i stedet med et gevaldigt plask ude i havnebassinet midt mellem båd og kaj.

Den stakkels Frede kom under sin uheldige vandgang ind under den nymalede båd, og han dukkede derfor prustende op af vandet med både hår og kind indsmurt i knalddrød kobbermønje. Da han gjorde mine til at synke som en sten, fik de omkringstående heldigvis snart slået en klo i ham og fik ham hevet i sikkerhed oppe på broen igen. Drivvåd og netop reddet fra "den visse druknedød" slog Frede øjnene op til de omkringståendes forskrækkede latter og sarkastiske bemærkninger.

Enhver anden i samme situation ville nok hastigt være lusket slukøret væk fra orkanens øje, men nej...bestemt ikke Frede! Med vanlig fandenivoldsk selvtillid proklamerede Frede i stedet bare højlydt: "D' u'nvier godt ma' ka' svøm'! (Læs: Det er udenvidere godt, at man kan svømme!) Efter sigende blev den dyngvåde Frede kørt hjem af Martin Ploug, men om han fik tøjet skiftet og siden nåede at gøre turen rundt om kongeskibet - Ja se, det melder historien ikke noget om!

Læs mere om Femø her

Læs om Fejø her