Koldinghus Margarinefabrik


Koldinghus Margarinefabrik på Grønningen.


Mads Jensen, der i starten af 1920'erne købte Koldinghus Margarinefabrik og opførte fabrikken på Grønningen.

Intro

I 1913 gik en gruppe landmænd og mejerister sammen og dannede Koldinghus Margarinefabrik. På grund af 1. Verdenskrig, og dermed mangel på råvarer, lå produktionen stille, og i starten af 1920 købte Mads Jensen fabrikken. Fabrikken blev efter 1973 brudt ned.

Mads Jensen startede sin produktion af margarine i Søndergade, og han havde i starten vanskeligheder med at få afsat margarinen. Dette skyldtes blandt andet konkurrence fra OMA i Aarhus. Mads Jensen måtte derfor være kreativ, og han begyndte derfor at køre direkte ud til kunderne for at sælge margarinen. Efterspørgslen steg, og det samme gjorde produktionen. Derfor var det nødvendigt at flytte til større lokaler, og Mads Jensen byggede derfor en margarinefabrik på Grønningen.

Fra starten var der fokus på, at kvaliteten skulle være i orden, og det var derfor kun de bedste råvarer, der blev benyttet i produktionen. Da 2. Verdenskrig brød ud i 1939, og Danmark blev besat i 1940 opstod de samme problemer som under 1. Verdenskrig. Det var ikke muligt at skaffe råvarer, og produktionen stod derfor stille under krigen. Der blev kun produceret en mindre mængde marmelade, og da tyskerne senere overtog fabrikkens lokaler, blev de benyttet til aflusning.


Efter krigen vendte Mads Jensens søn, Per Beck Jensen, hjem fra København for at hjælpe sin mor med fabrikken. Han sørgede for en modernisering af produktionen, og en ændring i markedsføringen, så det nu var købmændene og ikke de private, der skulle afsættes til. Der var stadig fokus på kun at anvende de bedste råvarer, og i 1950'erne kom folk fra alle steder i verden til Koldinghus Margarinefabrik for at lære at lave margarine.

I 1960'erne begyndte supermarkederne at dukke op, og dette skabte en voldsom konkurrence, hvor prisen og ikke kvaliteten var i fokus. Per Beck Jensen kunne se, at det ikke længere var muligt at konkurrere på de vilkår, og i starten af 1970'erne blev fabrikken solgt til Dragsbæk Margarine i Thisted.