Koldinghus

Koldinghus. Koldinghus

Syd- og vestfløjen som ruin.
Intro
Koldinghus var i århundreder grænseborg mellem kongeriget Danmark og Slesvig. Slottet har været flittigt brugt af danske konger. Vestfløjen og slottets nordlige del er opført af Christoffer af Bayern i 1447...
Koldinghus var i århundreder grænseborg mellem kongeriget Danmark og Slesvig. Slottet har været flittigt brugt af danske konger. Vestfløjen og slottets nordlige del er opført af Christoffer af Bayern i 1447. Koldinghus fik sin form med fire fuldt udbyggede fløje i 1549-54 under Christian den Tredje. Sydfløjen blev slottets fornemste. Bygmester var antageligt Morten Bussert. Christian den Fjerde ændrede fra 1598 radikalt på slottet. Kongen byggede nordfløjen om, tilføjede trappetårne og lod kæmpetårnet opføre. I vestfløjens nordende tilføjede Christian den Fjerde et slotskapel. Oven på kapellet kom en dansesal. Denne gang blev byggeriet ledet af bygmester Hercules von Oberberg.
''Brændt slot genopstod som pragtværk''
Prægtige Koldinghus kom til at tjene som kaserne for spanske hjælpetropper under Napoleonskrigene. Soldaternes huseren blev skæbnesvanger, for Koldinghus brændte ned i 1808. Slottet stod meget længe som ruin, men blev gradvist genopbygget i slutningen af 1800-tallet og i 1931-35. Arkitekt Viggo Norn overdækkede kirkefløjen og genopførte kæmpetårnet i sidste runde af genopbygningen. Siden 1892 har Koldinghus rummet et museum. I begyndelsen af 1970'erne fremlagde arkitekterne Inger og Johannes Exner en radikal plan for til restaurering af slottet. Efter nogle ændringer blev projektet gennemført 1972-92. Resultatet tager i enestående grad hensyn til de gamle mures fortællinger. Arkitekterne har ladet skiftende tiders vidnesbyrd stå udækket. Alle tilføjelser skiller sig ud, så nyt og gammelt står i kontrast. Restaureringen har vundet international anerkendelse.
''Frysende spaniere satte spor på Koldingegnen''
I vinteren 1807- 08 var spanske tropper indkvarteret på middelalderborgen Koldinghus i Kolding. Spanierne var i Danmark som et resultat af den danske alliance med Napoleons Frankrig. De stod under fransk kommando, og deres øverste chef var marskal Bernadotte, der senere blev konge af Sverige. Det var en bitterlig kold vinter, og de spanske tropper var langt væk hjemmefra. For at få varmen tændte de godt op i kaminerne, men noget gik galt. Natten mellem 29. og 30. marts spredte ilden sig fra de store kaminer, og den gamle borg brændte ned til grunden.
I juli 1808 gjorde de spanske tropper fra regimenterne Guadalajara og Asturia oprør mod deres franske overkommando. De blev afvæbnet og interneret, indtil de kunne sendes ud af landet. Før de forlod landet, nåede de dog at efterlade sig flere spor. Den danske eventyrdigter H.C. Andersen huskede de farverige spanske soldater som et af sine tidligste barndomsminder. Mange lokale pigehjerter bankede lidt heftigere, når blikket faldt på de mørklødede soldater i flotte uniformer. Det blev ofte til mere end glødende blikke, og en del brunøjede småbørn kom siden til verden. Der findes endnu familier med mørk hud og brune øjne på Koldingegnen, som mener at kunne føre deres slægt tilbage til de spanske soldater.