Kniplingstrådfabrikken


Kniplingstårdfabrikken i Løgumkloster. Foto: Henrik J. Møller

Intro

I 1792 åbnede en kniplingstrådfabrik i Løgumkloster til at forsyne den store knipleindustri på egnen med knipletråd, der var en meget eftertragtet vare.

I 1792 åbnede en kniplingstrådfabrik i Løgumkloster til at forsyne den store knipleindustri på egnen med knipletråd, der var en meget eftertragtet vare. I 1741 var der i alt 611 kniplerske i Løgumkloster og omegn, og i 1806 var der i alt ca. 30 kniplingshandlere i Løgumkloster. Det var dem der tjente de store penge på industrien, ikke de mange kniplerske ude omkring, der fremstillede kniplingerne.

I 1809 nedbrændte kniplingstrådfabrikken sammen med en række andre huse i kvarteret, men blev dog straks genopført. Fra omkring 1830 begyndte industrien at gå tilbage. I 1835 lukkede derfor kniplingtrådsfabrikken, som da også blev udkonkurreret af billigt bomuldstråd fra udlandet. Industrien døde omsider helt ud i 1880erne.

Forinden var kniplingstrådsfabrikken overtaget af byen, der indrettede skole i bygningerne i 1835.

I 1905 blev bygningerne overtaget af Løgumkloster Sparekasse i 1835, der omdannede bygningerne til alderdomshjem og pensionistlejligheder. I nyeste tid er der opført et større kompleks af bygninger i området i samme gamle stil, der for det meste er pensionistboliger.

Forfatter: Henrik J. Møller

Litteratur:
Jens Kristian Krarup: Løgumkloster – Guide gennem historie og nutid, Løgumkloster 1995
Frede Gotthardsen: Løgumkloster Kommune i gamle postkort, Løgumkloster 1997