Kløvenhøj


Der fremkommet mange fine fund fra området omkring højen. De fleste af dem er meget yngre end højen. Her en pladefibel fra germansk jernalder ©Horsens Museum


Et lille hængesmykke fra vikingetid. ©Horsens Museum

Intro

Den store bronzealderhøj, Kløvenhøj, var 30 m i diameter og 6 m høj. Som det var almindeligt langt op i tid, var det de lokale, der udgravede højen. Ikke for at forstå fortiden, men for at få fat i de gravgaver, de døde fik med sig på den sidste rejse.

Undersøgelsen af gravhøjen
Ifølge indberetningen til Nationalmuseet i 1884 fandt gårdejer Christian Jensen i forbindelse med noget jordarbejde et gravkammer indeholdende to guldspiralringe og nogle bronzesager. Fundet gav ham blod på tanden, og kort tid efter fandt han to andre gravkamre bestående af store flade sten. Det var ikke tilfældigt, at Christian Jensen søgte netop her. Nok vidste han, at det var en gravhøj, men samtidig viste han også, at 3-4 år forinden var fundet yderligere et lille stenkammer, og ca. 14-15 år tidligere urner tæt under overfladen. Hver af disse urner var omsat af flade sten.

Siden Christian Jensens ugravninger er der fremkommet mange fine fund fra området omkring højen. flere af de fundne genstande er yngre end højen, bl.a. en pladefibel eller broche fra germansk jernalder og et hængesmykke fra vikingetid.