Kludeegen


Kludeegen, Leestrup skov

Intro

Kludeegen har fået sit navn, da syge folk før i tiden hængte klude på træet for at blive raske. Man troede, at træet havde helbredende evner. Kludeegen kan være op mod 400 år gammel. Træet står i udkanten af Leestrup skov, hvor man nemt kan se det i dag.

Tidligere tillagde man naturen magiske og overnaturlige kræfter. Man troede, at blandt andet træer, sten og kilder besad særlige kræfter.

Rundt omkring i landet har man haft kludetræer, eller hultræer, som det, der står i Leestrup skov. Man har kendskab til omtrent 50 hultræer fra Danmark gennem tiden. Et sådan træ måtte have et hul i stammen, der var så stort, at man kunne kravle igennem det.

For at blive rask skulle man følge helt specielle regler. Reglerne kan variere lidt i beskrivelsen, men grundessensen er den samme: Personen skulle være helt nøgen, da der var tale om en symbolsk genfødsel. På bestemte nætter skulle den syge kravle igennem hullet med hovedet først. Dette måtte gentages et bestemt antal gange. Når det var gjort og noget af den syges tøj var hængt på træet, var vedkommende forhåbentlig blevet af med sygdommen.

Det var som oftest rakitisplagede børn, som man førte til de særlige træer. Rakitis, eller egelsk syge, skyldes mangel på D-vitamin og kan give skæve og deforme knogler.

Den hedenske skik går langt tilbage i historien og var udbredt over hele Europa, hvor den i middelalderen fordømtes af kirkens mænd.


Lidegaard, Mads; Danske træer fra sagn og overtro”; s. 105-106; Olesen Offset, Viborg; 1996.

Rasmussen, Steffen; Kludeegen; ” Præstø Fjordguiden”; s. 23; Amtscentret for Undervisning, Storstrøms Amt; 2005.

http://www.denstoredanske.dk/Livsstil,_sport_og_fritid/Folketro_og_folkemindevidenskab/hultr%C3%A6?highlight=kludetr%C3%A6