Kildegrotten, Søndermarken
Kildegrotten med dreng og Marie Villads i baggrunden. Ved Kildegrotten arbejdede Marie Villads, der var Kildekone. Marie skrev sange, som hun solgte sammen med vand fra kilden.
Intro
I Søndermarken findes en kildegrotte, der blev bygget som en del af den romantiske haves scenerier, da haven blev omlagt i 1785 – 1795. Grotten blev opført ved et naturligt kildespring, og vandet blev ført gennem grotten mod Sibirien, som er det våde område syd for Kildegrotten...
I Søndermarken findes en kildegrotte, der blev bygget som en del af den romantiske haves scenerier, da haven blev omlagt i 1785 – 1795. Grotten blev opført ved et naturligt kildespring, og vandet blev ført gennem grotten mod Sibirien, som er det våde område syd for Kildegrotten. I 1700-tallet var grotter og kilder omgærdet af mystik og blev betragtet som hellige steder. I den romantiske have var kilden et sted, hvor man søgte hen i ensomhed. Efter lang tids koncentration kunne et mysterium åbenbare sig, og mange kilder blev antaget at have helbredende virkning. Kildegrotten i Søndermarken blev indrettet, som Oehlenschläger beskrev den i sit digt om Søndermarken (Link). Grottens indre så ud som en fehule med malmstykker og krystaller. Gennem tiden er udsmykningen faldet ned, men grottens konstruktion er ikke ændret siden 1787. I flere romantiske haver i Danmark findes grotter, eksempelvis i Sorgenfri Slotshave, Frederiksberg Have og ved Sophienholm og Gisselfeld. Der findes også fantastiske grotter i udlandet, f.eks. i Wörlitz, Tyskland og Painshill, England.
Kildegrotten i Søndermarken er besmykket af kunstner Marit Benthe Norheim, der har taget udgangspunkt i fortællingen om kildekone Marie Villads. Hun solgte vand fra kilden i slutningen af 1800-tallet, og de mange viser, som Marie skrev, blev udgivet og solgt på stedet.