Kelddal Mølle


Overfaldshjulet på Kelddal Mølle.


Møllen er bygget sammen med stuehuset.


Møllen velbevarede gangtøj.

Intro

Kelddal Vandmølles historie strækker sig tilbage til middelalderen, men i sin nuværende tilstand er den fra 1843. Møllen er i privateje, men har tilknyttet et møllelaiug, der ved særlige lejligheder som f.eks. Dansk Mølledag i juni holder møllen åben for publikum.

Kelddalsmølle får sit vand fra kilder, der springer lige bag møllen. Møllen nævnes første gang i 1512. Ved udarbejdelsen af matriklen i 1688 hørte møllen til Kjeldalsgård, der blev drevet af to bønder. I 1815 fik den daværende ejer tilladelse til at bygge en vindmølle i stedet for vandmøllen. Denne blev dog aldrig opført. I 1817 fik ejeren i stedet tilladelse til at indlægge et grubbeværk (til gryn) i vandmøllen. I den form, som møllen står nu, er den opført i 1843.


Kelddals Mølle har et overfaldshjul, der er 3 m i diameter. Hjulet er overdækket af et halvtag. Den har to skråkværne og en skallekværn med tilbehør samt en havrevalse. Ligesom de fleste andre nordjyske møller har kværnene undertræk. Det vil sige, at de store hjul og drev sidder under kværnene.