Karolinelundsvej


Karolinelund, pavillonen i det militære anlæg

Intro

Vejen er opkaldt efter Carolinelund, der i 1824 var et ubeplantet areal som bystyret forærede byens officerer. Arealet var tænkt som et rekreationsområde for disse og deres familier, og blev i løbet af 1840erne et populært udflugtssted for alle byens borgere.

''Rolighedsvej blev til Karolinelundsvej'' Vejen blev oprindelig navngivet Rolighedsvej den 03.03.1913, denne vej strakte sig i v-form langs hele Karolinelunds syd og øst grænse. Men den 19.08.1944 valgte man at omdøbe strækningen langs Karolinelunds sydgrænse til Karolinelundsvej, mens strækningen langs Karolinelunds østgrænse fik navnet Bornholmsgade. Dette skete efter forhandlinger mellem kommunalbestyrelserne i Aalborg, Nørre Tranders og Hasseris om ændringer af gadenavne, således man kunne undgå navnesammenfald. Vejstrækningen syd for Karolinelund blev nedlagt i begyndelsen af 1960erne, og i en årrække eksisterede Karolinelundsvej ikke, men i 1971 foreslog Tivoli Karolinelund, at man forkortede Bornholmsgade, og i stedet benævnte strækningen langs tivoliets østside: fra Østerbro til Fynsgade for Karolinelundsvej. Ønsket var begrundet med, at den gamle Karolinelundsvej var blevet nedlagt, og at flere af forlystelsesstederne og Karolinelunds kontorer blev drevet fra Bornholmsgade, men man foretrak det mere velklingende navn Karolinelundsvej. Den 19.04.1971 imødekom byrådet ansøgningen på strækningen fra Nyhavnsgade til Fyensgade. Den 26.11.1998 blev Karolinelundsvejs nordende indtil Østerbro omdøbt til Stuhrsvej. I 2006 bliver vejen omlagt fra tosporet vej til firesporet vej med direkte forbindelse til krydset Sønderbro/Jyllandsgade. Hensigten med udvidelsen er, at Karolinelundsvej skal virke som omfartsvej og sluse trafikken udenom Aalborgs bykerne for at tage trykket af Nyhavnsgade, der i samme år indsnævres fra fire til to spor.

Arealet valgtes måske ud fra beliggenheden op af den tidligere Store Eksercerplads, hvor dele af Øgadekvarteret i dag ligger. Anlægget blev opkaldt efter prinsesse Caroline (1793-1881), datter af Frederik 6. og Marie af Hessen. Prinsesse Caroline blev i 1829 viet til arveprins Ferdinand, hun var populær og respekteret indenfor militæretaten.