Karise Apotek


Karise Apotek med facade ud mod Bredgade. Foto: Preben Gustafsen


Receptkuvet med tegning af apoteket udført af arkitekt Aa. S. Kjelgaard Lauritzen.


Gadeparti med Karise Apotek 1915


Vejen gennem Karise med apotektet i forgrunden.


Loftet i Karise Apotek 2010. Foto: Preben Gustafsen.


Apoteker Birthe Jensen i Karise Apotek 2010. Foto: Preben Gustafsen.

Intro

Karise Apotek blev oprettet 25. oktober 1902. Over indgangen på det flotte hus ses den gamle stavemåde Apothek.

Apoteket blev oprettet i Vemmetofte som en filial af Store Heddinge Apotek ved bevilling af 17. august 1842. Det var Inger Marie Meldal, enke efter apoteker Laur. Meldal i Store Heddinge, der fik bevillingen til at drive et filialapotek.

Apoteksbygningen brændte i 1857, men et nyt blev opført samme sted. Apoteket blev selvstændig ved Kgl. resolution af 9. april 1877 og åbnede som sådan i 1880. I 1898 købte apoteker C.C. Gravenhorst apoteket i Vemmetofte af apoteker J. B. Fischer-Simonsen.

Forskellige sogneråd ansøgte i 1900 om at få flyttet Vemmetofte apoteket til Karise. Man fik i første omgang afslag, men året efter fik Gravenhorst tilladelsen med den betingelse, at flytningen skulle være på plads inden for et år. Gravenhorst ansøgte 17 februar om at overtage en grund mellem Karise Kirke og banegården. Godkendelsen kom 12. maj og den 25 oktober 1902 stod den nye flotte bygning færdig og klar til indvielse.

Apoteket gennemgik i 1966-69 en større modernisering. Alt det gamle inventar fra Vemmetofte blev skiftet ud. Rum og afdelinger blev ændret så alt kom til at fremstå lyst og venligt. Der skete Yderligere ændringer i 1985-87. Men mod bygningen blev der aldrig gjort vold, og det oprindelig glasloft findes stadigvæk.

Fra 1984 til 2010 stod apoteker Birthe Christensen i spidsen for Karise Apotek.

Ved apotekets 100 års jubilæum i 2002 udtalte Birthe Christensen, at hendes apotek var ”En blandet landhandel”. Udtrykket "en blandet landhandel" dækker naturligvis udvalget på hylderne. Her finder man varer, som ikke hører til de mest gængse på et apotek, såsom hundefoder, kattemad og makeup.

Apoteket er også et veterinær-apotek. Det betyder, at den medicin man får udleveret hos dyrlægerne i i et stort område omkring Karise og Faxe kommer fra Karise Apotek.

I 2010 blev Karise Apotek solgt og blev en filial af Store Heddinge Apotek.


Karise Apotek blev tegnet og indrettet af arkitekt Aage Sigurd Kjelgaard Lauritzen (1871-1961).
Apoteket var fra starten indrettet med privatbolig og pigekamre mm. De blev senere sløjfet og blev en del af apoteket forretningsareal.

Aage Sigurd Kjelgaard Lauritzen blev færdig uddannet som arkitekt i 1899, og allerede i 1901 stod han for det nye apotek i Smallegade i København. Han blev i årene fremover ”apotekernes arkitekt”. Omkring 30 apoteker rundt omkring i landet har han lavet tegninger til. Udover Karise Apotek kan nævnes H.C. Ørsteds Apotek, Gl. Kongevejs Apotek, Faxe Apotek og Næstved Svane Apotek.