Kanonkuglehuset Nørrebrogade 45


Snedker Niels Nielsen og hustru Cecilie med datteren Bolette fotograferet o. 1865


Nørrebrogade 45 o. 1915. Kanonkuglen, der under krigen i 1864 fløj gennem husets stue, er indmuret mellem de to vinduesfag i stueetagen. Fotograf: Hans Albjerg


Kanonkuglehuset Nørrebrogade 45 i 1950'erne. Huset blev bygget i 1852 af købmandsbrødrene Niels og Jens Bøegh og ejedes i 1864, da det blev ramt af en kanonkugle, af snedker Niels Nielsen. Fotograf: Olaf Aastrup

Intro

Der er endnu i dag et synligt minde om de østrigske troppers angreb på Vejle den 8. marts 1864 - en kanonkugle indmuret i facaden på ejendommen Nørrebrogade 45.

Efter at østrigske soldater midt på eftermiddagen den 8. marts 1864 havde angrebet Vejle fra syd og løbet en forsvarsstilling ved Sønderbro over ende, var de danske forsvarstropper trukket mod nord til de kanonstillinger, der var etableret ved Lille Grundet og Horsensvejen. Det danske artilleri blev engageret i en duel med et østrigsk brigadebatteri på Møllebakken syd for byen, og den voldsomme kanonade betød, at mange granater og kanonkugler ramte husene, knuste vinduer og rev stykker af gavlene.

Især husene på den del af Horsensvejen, der nu er Nørrebrogade, led overlast, og i hjemmet hos Cecilie og Niels Nielsen røg en kanonkugle gennem muren og fortsatte gennem stuen, hvor den strøg tæt forbi vuggen med parrets nyfødte datter. Efter udbedringen af skaderne på huset blev kanonkuglen muret ind i facaden til minde om den dramatiske begivenhed.

Henvisning:
Poulsen, Chr. : Kanonkuglehuset - beretningen om min familie i Vejle. Vejle 2006