Kampen mod havet af A.J. Bundgaard


Prinsensgade, skulpturen "Kampen mod havet" af J.A. Bundgaard


Jernbanegade / Prinsensgade, KFUM´s bygning og Turisthotellet, forrest Bundgaards springvand "Kampen om havet", opført i 1936.

Intro

Foruden Bonnesen er der endnu en billedhugger, der har nær tilknytning til Nordjylland, Anders Jensen Bundgaard, der blev født i 1864 som søn af en husmand og skomager i Ersted i Himmerland. Han døde i 1937, og hans urne står på kirkegården i Gravlev. I Tingbæk kalkmine er der indrettet et museum,

Begivenheden overværedes af Bundgaard. Springvandet var støbt i København og kom med båden til Aalborg. Selve statuen, der vejer 850 kg, viser en fisker i kamp med en havfrue og et par store ål. Pumpemaskinerne er indrettet således, at det hele tiden er det samme vand, der sendes ud gennem strålerørene, og den mængde, der fordamper, eller på anden måde forsvinder, erstattes med nyt fra vandværket. Hver time pumpes 60-70 kubikmeter vand gennem rørene. Anders Bundgaard begyndte som de fleste husmandsbørn som vogterdreng, men som 19-årig tog han til København med det formål at blive officer. Han nåede imidlertid ikke dette mål, men fik en række tilfældige jobs. Han var således billardmarkør, da arkitekt Blichfeldt opdagede hans tegnetalent. Dermed blev hans skæbne vendt. Han kom på tegneskole og på akademiet, hvor han straks begyndte på billedhuggerskolen. Hans første store opgave var udsmykningen af Københavns Rådhus, men det arbejde, der skaffede ham den største popularitet, var Gefionspringvandet, der blev opstillet ved Langelinie i København i 1908.