Kalgårdsvig og Odden


Håndkoloreret postkort med Kalgårdsvig og Oddebroen (1905-1915)


Silkeborg Skøjteløberforening med ishockey (1922-1932)


Tennisspillere på Odden ca. 1910

Intro

Kalgårdsvig og Odden er de seneste 300 år blevet brugt til mange forskellige formål – fra noget så basalt som høslæt og skovbrug til sport som skøjteløb, ishockey og tennis.

''Græsning'' Odden bliver også kaldt Horsnæs Odde, hvor den første del ”Hors-” sandsynligvis stammer helt tilbage fra 1700-tallet, hvor næsset var helt åbent og blev brugt til græsning af rytterheste. Der har også græsset kalve fra Silkeborg Hovedgård, og det er nok dem, der indgår i navnet Kalgårdsvig.

''Udflugtsmål'' Siden blev næsset plantet til med skov, og folk fra byen tog gerne herud på udflugter. Den første bro herud blev bygget i 1902, og det gjorde udflugterne lidt nemmere. Denne træbro blev i 1920’erne erstattet af betonbroen, der står her i dag.

''Sommer og vinter'' Indtil omkring 1930 havde skolerne i byen en badeanstalt her i vigen, hvor eleverne blev undervist i svømning om sommeren. I strenge isvintre blev vigen brugt til skøjteløb, og byen har en af landets ældste skøjteklubber, som startede hér i slutningen af 1800-tallet. Klubben udvidede i 1940’erne med ishockey, og de vandt samtlige jyske mesterskaber frem til 1960. Sporten var selvfølgelig afhængig af gode isvintre, og deres kampe var store trækplastre med mange tilskuere på isen.

''Tennis på Odden'' Silkeborg Tennisklub fik i 1901 mulighed for at lave tennisbaner yderst på næsset, men inden de kunne gå i gang med at anlægge banerne, var de nødt til at få fjernet trærødder. Gamle notater viser, at kommunen ville have, at klubben skulle betale hele 23 kroner og 32 øre for arbejdet. Dét syntes klubben var for meget, så de bad om at slippe med 15 kroner, hvilket kommunen accepterede, og så blev banerne anlagt. Tennisbanerne blev nedlagt i 1970’erne, men afgrænsningen af banerne og den røde belægning ved madpakkehuset kan stadig ses.

''Publiceret''