Køge Kro

Kortudsnit med Køge Kro fra Rawert
Intro
Køge kro lå ved Olsbækken og det hjulspor der var eneste transportvej mellem Køge og København.
Kjøge Kro lå ved Olsbækken og det hjulspor der var eneste transportvej mellem Køge og København.
Det siges, at Roskildefreden blev startforhandlet på Kjøge Kro ca. 1657.
Kjøge Kro blev anlagt 1521 og den brændte ca. 1830.
Køge kro var en af landets mest kendte kroer. I 1676 består bygningen af 69 fag.
Kong Gustav Adolf og Christian den IV kom ofte på Kjøge Kro, i kroen fandtes et sølvkrus som de to konger havde drukket af.
Vejen til kroen var i 1594 meget dårlig, flere broer manglede og de hestetrukne køretøjer måtte med livet som indsats køre igennem åen. Transporttiden fra København til Køge Kro tog på dette tidspunkt op til 5 timer.
Kjøge Kro blev revet ned, da den nuværende Tåstrup Køge Landevej blev anlagt. Senere blev Krogården bygget på Kjøge Kros jorder.
Ved fredsslutningen mellem Sverige og Danmark i 1658, hvor Danmark afstod Skåne, Halland og Blikinke skulle Danmark stille med 2.000 ryttere til Kong Karl Gustav den X. Rytterne skulle samles ved Kjøge Kro, og herfra sejles til Skåne, der kom ialt 930 til stedet, hvor de lå i flere måneder og ventede, det blev en travl tid for Kjøge Kro. Lidt efter lidt søgte rytterne tilbage hvor de kom fra. Til minde om rytternes ophold har vi vejnavnet Rytterbakken.
En af historiens berømte kaptajner Svend Poulsen, Gjønge, besøgte kroen i 1657, hvor han ikke gjorde særlig væsen af sig. Svend Poulsen var den 28. december 1657 blevet udnævnt til kaptajn af Kongen, med base i Sydsjælland.
Svend Poulsen fik efter fredsafslutningen Lundbygård af Kong Frederik III i 1661.
Kilder:
Arved Larsen artikel i Stranden 1939
Greve og Kildebrønde sognes historie.
Greve Lokalhistorie Forenings gule hæfter. www.greveshistorie.dk
Hæfte 21: De svenske soldater på Greve egnen
Hæfte 34: Ryg og rejs - en god pibe tobak på Køge kro
Hæfte 44: Hundige Kirke
????-1644 Hermann Klie fra Flensborg blev privilegeret krovært udpeget af Christian den IV.
1644-1658 Oluf Pedersen, gift med Maren Pedersdatter. Oluf Pedersen blev begravet i Kildebrønde Kirke, hans gravsten kan ses i kirkegulvet. I Kildebrønde Kirke er der flere minder om Oluf Pedersen, idet kalken fra ca. 1500 blev omdannet i 1658 og fik fodinskriptionen OPSMPD 1658 som også svarer til altertavlens initialer og står for Oluf Pedersen Samt Maren PedersDatter.
''Publiceret''