Jugendhuset
Jugendhuset fra 1901 er et unikt arkitektonisk mesterværk. Museet for Varde By og Omegn
Solen stråler igennem glaspartiet i Jugendhusets hall. Foto: Jannie Uhre Ejstrud. Museet for Varde By og Omegn
Klinkegulvet i Jugendhusets hall, 2009. Foto: Jannie Uhre Ejstrud. Museet for Varde By og Omegn
Løvhytte i den gamle have. Foto: Jannie Uhre Ejstrud. Museet for Varde By og Omegn
En plads i solen hørte til det pænere borgerskabs havemiljøer. Foto: Jannie Uhre Ejstrud. Museet for Varde By og Omegn
Jugendhusets dekorationer er inspireret af naturens former. Foto: Jannie Uhre Ejstrud, 2009. Museet for Varde By og Omegn
Trappen i hall'en. Foto: Jannie Uhre Ejstrud, 2009. Museet for Varde By og Omegn
Intro
På Lundvej i Varde står Jugendhuset fra 1901 som et unikt eksempel på en dansk herskabsbolig i skønvirkestil. Jugendhuset var oprindeligt to jernbanefunktionærhuse, men en sagfører med sans for tidens smag fik dem omskabt til en pragtvilla af format.
Fra jernbanefunktionærbolig til pragtvilla
Det meget karakteristiske hus i jugendstil fra forrige århundredskifte, der i folkemunde betegnes 'Jugendhuset', var oprindeligt to huse, der tjente som boliger for jernbanefunktionærer. I 1901 blev husene lagt sammen til ét efter overtagelse af sagfører Chr. Oldager. Oldager var efter mange rejser i Sydeuropa inspireret af modestrømninger sydfra, og han ønskede en herskabsbolig, der kunne stå mål med de internationale standarder. En gennemgribende ombygning ved arkitekt C.H. Clausen fra Esbjerg gav huset dets unikke udseende. Huset er udsmykket i den såkaldte jugendstil – på dansk ’skønvirke’ – som karakteriseres ved organiske former og materialer inspireret af naturen. På Jugendhuset ses dette bl.a. i form af buede vindskeder, bindingsværk og stiliserede blomsterdekorationer.
Fredning og restaurering
Sagfører Oldager solgte allerede Jugendhuset igen i 1917. Herefter var det igennem mange år privatejet på forskellige hænder, og tidens tand satte sine spor på ikke mindst facadedekorationerne. I 1994 blev der på initiativ fra Varde Museum stiftet en forening med navnet ”Jugendhusets venner”, som købte huset med henblik på istandsættelse og bevaring. I 1995 blev huset fredet og foreningens ønske om fremtidig bevaring dermed opfyldt. Jugendhuset blev gennemgribende restaureret og fremstår i dag omtrent som da det blev opført. Fra 1997 til 2008 fungerede Jugendhuset som udstillingssted for Museet for Varde By og Omegn, hvor det har huset en stor keramiksamling fra fabrikken P. Ipsens Enke samt Otto Frellos forunderlige malerier.