Jernaldermarker

Jernaldermarker kan ses som lave volde eller terrassekanter i store dele af skoven. Hér er indtegnet jernalderbonde med sin ard.
Intro
Her i skoven er et af Danmarks største områder med bevarede marker fra jernalderen, dvs. fra for 2500 år siden. Marksystemet er over 300 ha stort, dvs. større end 420 fodboldbaner, og der er i alt registreret omkring 80 km markskel!
''Marksystem''
Alle markerne i det store marksystem har ikke været i brug på samme tid – nogle få har været dyrket, og resten har ligget brak eller været brugt til græsning. Når jorden skulle dyrkes blev den pløjet med en primitiv plov. Den kunne kun ridse i jorden, så derfor pløjede bønderne på kryds og tværs af marken for at løsne jorden. Jernalderbønderne forsøgte at forbedre jorden med dyremøg og husholdningsaffald.
''Afgrøder''
I den tidlige jernalder dyrkede bønderne mange forskellige afgrøder, især byg, men også fx hvede, havre og hør. Tollundmanden er fra samme tid som markerne, og han fik som sit sidste måltid en byggrød tilsat lidt hørfrø og frø fra ukrudtsplanten bleg pileurt.
''Markskel''
Jernaldermarkerne var adskilt af markskel i form af enten lave jordvolde eller terrassekanter, altså en slags trappetrin i det skrånende terræn. Du kan stadig få øje på dem flere steder herude i skoven.
''Publiceret''