Jakobskampen
Intro

Johannes C. Bjerg, opstillingsår 1928, bronze. Skulpturen viser det øjeblikket hvor Jakob er ved at segne under kampen med englen, der står oprejst og foroverbøjet med armen bag den segnede Jakob. Inskription: ”Og englen rørte hans hofte”.

''Publiceret''

Jakobskampen (fremstillet i 1928) blev opstillet ved mindemuren for Johannes V. Berg ved Præstegårdshaven på Ødis Byvej i 1961. En kreds af borgere tog initiativ til muren, og halvdelen af skulpturen var skænket af Ny Carlsbergfond. Den sidste halvdel blev betalt med private midler. Efter gentagende tilfælde af hærværk mod mindemuren og skulpturen, tog en kreds af borgere i 1981 initiativ til at indsamle midler til at renovere muren. I samme omgang blev skulpturen flyttet op til indgangen til Ødis Kirke.

Johannes Clausen Bjerg.(1886-1955) var i billedskærerlære i Kolding, og udførte i 1907 sit svendestykke. Året efter kom han til København og arbejdede som billedskærer samtidig med, at han studerede kunst på egen hånd. I 1911 rejste han til Paris og kom i berøring med kredsen omkring Picasso. Ved verdenskrigens udbrud vendte han hjem til København, og fik snart sit gennembrud med Abessinieren. Han udførte en række officielle monumenter, hvoraf hovedværkerne står i flere eksemplarer rundt om i landet. Skønt han ikke selv var akademiuddannet var han i perioden 1943-46 direktør for Det kgl. Danske kunstakademi og blev i 1945 professor sammesteds.