Jacob Gades Stræde


Lrs. Ove Bisgaard foretager den 29. november 1989 afsløring af mindeplade for Jacob Gade, opsat på ejendommen Langelinie 7


Den unge Jacob Gade o. 1900


Jacob Gade arbejder med en komposition o. 1955.

Intro

Gaden har navn efter komponisten Jacob Gade (1879-1963). Hans Tango Jalousie lavet i 1925, blev en succes verden over. Gade havde en lang karriere som komponist, musiker og dirigent. Gade blev født i et lille hus lige rundt om hjørnet - på Langelinje 7.

Jacob Gade var ud af musikerfamilie, hvor bedstefaderen Simon Gade foruden at være landmand også blev en meget benyttet musiker og læremester for mange jyske spillemænd. Faderen, Hans Gade, blev musikdirektør i Vejle med eget orkester. Jacob Gades fødehjem lå på hjørnet af Kirkegårdsvej (det senere Langelinie) og Kapelgade.

Fra 10-års alderen spillede han i faderens orkester, og i 1896 tog han til København for at prøve lykken. Han blev bl.a. kapelmester for forskellige københavnske hotellers orkestre, og i 1919 rejste han til New York, hvor han gennem to år var medlem af National Symphony Orchestra. I 1921 var han tilbage i København og blev dirigent for Paladsteaterets store orkester. Samtidig kom der gang i komponistvirksomheden, og i 1925 blev det til verdenshittet Tango Jalousie.

Sammen med hustruen Mimi flyttede han i 1943 til Thurøhuse ved Assens, men han var flere gange på besøg i fødebyen Vejle. I 1989 blev der opsat en mindeplade på muren til Jacob Gades fødehjem, og i 1993 blev gadenavnet Kapelgade ændret til Jacob Gades Stræde.

Henvisning:
Christensen, Jørgen Gram: Jacob Gade - Et eventyr i musik, 1996.
Læs mere om Jacob Gade på Vejlewiki