Jægersborg Dyrehave
Jægersborg Dyrehave. Tilskuere ved Hubertusjagt
Intro
Jægersborg Dyrehave er en indhegnet jagtpark nord for København. Oprindeligt omfattede Dyrehaven også Jægersborg Hegn. I 1669 grundlagde Frederik den Tredje en mindre dyrehave til jagt. Året efter nedlagde Christian den Femte landsbyen Stokkerup for at få plads til en langt større dyrehave...
Jægersborg Dyrehave er en indhegnet jagtpark nord for København. Oprindeligt omfattede Dyrehaven også Jægersborg Hegn. I 1669 grundlagde Frederik den Tredje en mindre dyrehave til jagt. Året efter nedlagde Christian den Femte landsbyen Stokkerup for at få plads til en langt større dyrehave. Landsbyens jorder blev sammen med skovene omkring indhegnet til en dyrehave. Her kunne kongen jage uden at ødelægge bøndernes afgrøder. I den sydlige ende af Dyrehaven lå Kirsten Piils Kilde. I 1700- og 1800-tallet valfartede folk til kilden. De mente, den havde helbredende egenskaber. Der opstod et kildemarked ved kilden. Efterhånden udviklede markedet sig til Dyrehavsbakken.
''Dyrehavens forlystelser''
Jægersborg Dyrehave lå i midten af det nordsjællandske jagtlandskab. Christian den Femte indrettede haven til parforcejagt. Parforcejagten er en voldsom hjortejagt til hest og med hunde. Kongen havde fået smag for parforcejagten i sin tid ved det franske hof. Parforcejagten blev nedlagt i 1777. Allerede i 1746 blev Dyrehaven åbnet for offentligheden. Skoven og Dyrehauge Forlystelserne – i dag kendt som Dyrehavsbakken – blev et af københavnernes mest populære udflugtsmål. Hvert år, den første søndag i november, rider Sportsrideklubben ud. Iklædt røde jakker rider de på Hubertusjagt i Dyrehaven. Tusinder af tilskuere kommer for at opleve spændingen ved det smukke, men vanskelige ridt.